Η εικονική πραγματικότητα ως... θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες - Ειδήσεις Pancreta

H θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες μπορεί σύντομα να εμπλουτιστεί με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Οι νέες τεχνολογίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες όπως οι φοβίες, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού. Ορισμένες μέθοδοι θα περιλαμβάνουν τη χρήση ακουστικών, ενώ νεότερες τεχνικές θα μπορούν να μετασχηματίσουν ένα ολόκληρο δωμάτιο, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ασθενείς να βλέπουν, να ακούν και να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε έναν διαφορετικό κόσμο.

Η εικονική θεραπεία θα χρησιμοποιεί ειδικά προγραμματισμένους υπολογιστές για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που μιμείται καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι με την ελεγχόμενη έκθεση των ασθενών σε αυτό που τους δημιουργεί τις ψυχικές διαταραχές θα γίνονται πιο ανθεκτικοί απέναντι του. Στη συνέχεια, θα μπορούν να καθοδηγούνται και μέσω συμβατικών θεραπειών, όπως η ψυχοθεραπεία, για να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η έκθεση των ασθενών στους "κινδύνους" είναι κομμάτι θεραπείας για μία σειρά ψυχικών διαταραχών όπως οι φοβίες. Με την εικονική πραγματικότητα, ο θεραπευτής θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τα συμπτώματα που προκαλεί στον ασθενή η έκθεση σε κάτι που φοβάται.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος τρέμει τα περιστέρια, η έκθεση μέσω της εικόνας, ενδέχεται να βοηθήσει τους θεραπευτές να αντιληφθούν καλύτερα τα συναισθήματά του πάσχοντα και να τον βοηθήσουν να ενισχύσει την άμυνά του.

Και επειδή η εικονική πραγματικότητα δεν είναι.. πραγματική (οι ασθενείς το γνωρίζουν αυτό), είναι πιο δύσκολο να αναπτύξουν έντονες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν έρευνες για να βελτιώσουν τη θεραπεία για τους ασθενείς με κατάθλιψη. Η χρήση μέσων εικονικής πραγματικότητας, φάνηκε να δημιουργεί θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς από αυτούς.

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αποσπάσει επίσης τον ασθενή από τον πραγματικό έντονο πόνο, ακόμα και να βοηθήσει μέσω κάποιων τεστ στη διάγνωση αρκετών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και το γλαύκωμα.

Η χρήση ωστόσο αυτών των τρόπων θεραπείας οφείλει να είναι ελεγχόμενη, εξαιτίας προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν στην όραση ή τον εγκέφαλο.


Πηγή: koutipandoras.gr