Η πολιομυελίτιδα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας - Ειδήσεις Pancreta

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι γιατροί μπορούν να καυχηθούν ότι μια ασθένεια θα εξαλειφθεί πλήρως. Μετά την ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει συνολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες, αναμένεται να έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μέχρι το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μόνο 7 περιτπώσεις της νόσου ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, το 2016.

Το Euronews επισκέφτηκε ένα από τα πρωτοπόρα εργαστήρια του κόσμου στην παραγωγή εμβολίων εναντίον της πολιομυελίτιδας. Βρίσκεται κοντά στη Λυών. Ο απεσταλμένος του καναλιού, Φρανσίσκο Φουέντες μεταδίδει: «Η εξάπλωση του ιού της πολιομυελίτιδας είναι η μικρότερη στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει την εκρίζωση της ασθένειας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Μπορεί και να γίνει όμως και νωρίτερα».

Το Στρατηγικό Σχέδιο εξάλειψης της πολιομυελίτιδας (2013-2018) περιλαμβάνει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που καταργεί το πόσιμο εμβόλιο έως το 2018 και την ενίσχυση των συστημάτων ανοσοποίησης.

«Τα υπάρχοντα συστήματα εμβολιασμού στηρίζονται σ’ αυτό που αποκαλούμε τριπλά εμβόλια. Είναι ένα πόσιμο, εφ’ όρου ζωής εμβόλιο που αντιμετωπίζει και τα τρία στελέχη της πολυομυελίτιδας: τύπου 1, 2 & 3. Τώρα η μέθοδος που ακολουθούμε αλλάζει και για να αποφύγουμε κινδύνους που σχετίζονται με τον τύπο 2, το εμβόλιο θα περιλαμβάνει μια δόση του ανενεργού φαρμάκου» δήλωσε ο Ζοέλ Καλμέ, επιστημονικός Διευθυντής του Sanofi Pasteur.

Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου θα διανεμηθεί μαζικά από τις 17 Απριλίου και έχει ως στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης. Η αστάθεια λόγω των πολεμικών συρράξεων σε πολλά μέρη του κόσμου είναι μια σημαντική συνιστώσα.

«Υπάρχει ένας πρώτος κίνδυνος που συνδέεται με την ασφάλεια. Εάν είχαμε σήμερα μια εύκολη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές, που η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική, θα την είχαμε εξουδετερώσει πολύ γρήγορα. Ο δεύτερος κίνδυνος, όταν θα έχουμε τελειώσει με την εκρίζωση της νόσου, σχετίζεται με τον έλεγχο των ιών, που υπάρχουν σε εργαστήρια έρευνας και παραγωγή» εξήγησε ο Καλμέ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κοντά να πετύχει τον στόχο του: Ο αριθμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε κατά 99% κατά τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή από 350.000 το 1988 σε 416 κρούσματα το 2013.


Πηγή: tvxs.gr