Χρόνια κόπωση: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει - Ειδήσεις Pancreta

Η Χρόνια κόπωση είναι μια πολύπλοκη ιατρική κατάσταση που δεν μπορεί ακόμη να εξηγεί από τους επιστήμονες.

Η κατάσταση αυτή υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί έναν στους πέντε ενώ φαίνεται ότι έχει »προτίμηση» στις γυναίκες. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η κούραση που επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο.

Εκτός από το σύγχρονο τρόπο ζωής άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ψυχολογικοί, ενδοκρινικοί, γενετικοί, η κακή διατροφή η αναιμία αλλά και ο υποθυρεοειδισμός . Αν δεν τρώτε αρκετά, κάνετε εξαντλητική δίαιτα ή οι διατροφικές σας επιλογές δεν είναι υγιεινές τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθετε εξάντληση.

Η αναιμία αποτελεί ένα συνηθισμένο αίτιο κόπωσης και εξάντλησης στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος, λόγω της έμμηνου ρύσεως μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου θέτοντας σε κίνδυνο τις γυναίκες. Μη ξεχνάτε ότι ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο υποθυρεοειδισμός αρκετά συχνά συνοδεύεται από υποτονικότητα και εξάντληση. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και έτσι όταν υπολειτουργεί μπορεί να νιώθετε έντονη κούραση.

Τι να κάνετε

Οι γιατροί αφού αποκλείσουν τις παθολογικές αιτίες συνιστούν στους ασθενείς τους να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος.


Πηγή: healthreport.gr