Η τεχνολογία «φουντώνει» την αλλεργία - Ειδήσεις Pancreta

Οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, το αυξημένος βάρος, αλλά και η ύπαρξη... πλυντηρίου πιάτων στο σπίτι, μπορεί να οδηγήσουν σε απορρύθμιση του ανοσολογικού συστήματος, και κατά συνέπεια επίμονες αλλεργίες κάθε τύπου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο Τζένη Καψάλη, που μίλησε στο www.praktoreio-ygeias.gr, οι αλλεργίες καταγράφουν αύξηση 50% τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς εκτιμάται πλέον ότι 1 στους 4 Ευρωπαίους έχει κάποιο αλλεργικό νόσημα.

Βασική αιτία, η αλλαγή στη «συμβίωση» με τα μικρόβια και η μείωση της έκθεσης σε μικρόβια στην παιδική ηλικία, που οδηγούν σε «ένα ανοσολογικό σύστημα που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά».

Σύμφωνα με την κ. Καψάλη, δύο πολύ πρόσφατες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι «είναι πιο συχνές αλλεργίες σε παιδιά που έχουν πλυντήριο πιάτων στο σπίτι τους, σε σύγκριση με αυτά που τα πιάτα πλένονται στο χέρι, ενώ μικρότερα ποσοστά αλλεργίας καταγράφονται σε βρέφη που οι γονείς τους καθαρίζουν την πιπίλα των παιδιών τους, πιπιλώντας την οι ίδιοι».

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πολλά περιστατικά αλλεργίας οφείλονται στο «οξειδωτικό» περιβάλλον που ζούμε λένε οι ειδικοί.

Ως τέτοιο περιγράφουν τη ρύπανση, τα καυσαέρια, τις βιομηχανίες και το φαινόμενο τους θερμοκηπίου.

Το σωματικό βάρος

Σύμφωνα με μελέτη του 2013, το 8% του παιδικού άσθματος οφείλεται σε διαβίωση των παιδιών σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εξηγεί η κα Καψάλη και συνεχίζει αναφερόμενη στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Άλλοι παράγοντες είναι η δίαιτα, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η παχυσαρκία στα παιδιά, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα.

«Για κάθε αύξηση κατά 1% στο BMI (δείκτης μάζας σώματος) καταγράφεται αύξηση κινδύνου για άσθμα κατά 55%», εξηγεί.

Το αυξημένο βάρος συσχετίζεται με την εκδήλωση αλλεργίας και στους ενήλικες, καθώς έχει φανεί ότι η παχυσαρκία, κυρίως στους άνδρες, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ η κατανάλωση fast food 3 φορές.

Ο ρόλος του stress

Όσον αφορά το stress, όπως φαίνεται από τις μελέτες, επιδεινώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών και του άσθματος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί και να τα προκαλεί.

Δύο πρόσφατες μελέτες που αφορούν το stress δείχνουν ότι το έντονο stress στο 2ο μισό της κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες στα παιδιά στην ηλικία των 14 χρόνων και το επίμονο stress συνδέεται με αυξημένη συχνότητα συμπτωμάτων σε ασθματικούς φοιτητές με αλλεργικό άσθμα».

Οι φοιτήτες, για παράδειγμα, όταν εκτίθενται στα αλλεργιογόνα που τους επηρεάζουν κατά την περίοδο των εξετάσεων, εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα άσθματος από ότι όταν εκτίθενται σε περιόδους χωρίς άγχος.

Αλλεργικοί στην... τεχνολογία

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ανακάλυψη που έκαναν οι ειδικοί και αποδεικνύει ότι μία άλλη αιτία πρόκλησης αλλεργιών τα τελευταία χρόνια είναι η τεχνολογία και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς με τα χέρια μας.

Υπάρχει για παράδειγμα η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, κυρίως λόγω νικελίου, η οποία ήταν συχνότερη με τα παλιότερα μοντέλα τηλεφώνων, ιδίως αυτά με φθαρμένα πλήκτρα.

Η κ. Καψάλη εξηγεί τα περισσότερα smartphones είναι από αλουμίνιο, οπότε περισσότερο ασφαλή, ωστόσο επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η χρήση θήκης ή ακουστικών προστατεύει χρήστη και κινητό.


Πηγή: efsyn.gr