Δεν υπάρχει άνθρωπος στις ημέρες μας που να μην έχει καθημερινή επαφή με το διαδίκτυο. Ορισμένοι μάλιστα το έχουν κάνει επίκεντρο της καθημερινότητας τους. Τώρα, Ελληνική έρευνα καταδεικνύει ποιες ομάδες παιδιών είναι πιο επιρρεπείς στο διαδίκτυο

Ερευνητές από την Πανεπιστημιακής Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού μελέτησαν 500 εφήβους που απευθύνθηκαν στη Μονάδα για συμπεριφορά εξάρτησης,

Θέλησαν έτσι να δουν ποια είναι η ομάδα των παιδιών που έχει πιο έντονη την τάση να εθίζεται στο διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως στο διαδίκτυο εθίζονται πιο εύκολα τα αγόρια, τα μοναχοπαίδια ή τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών που έχουν ως βασική ασχολία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή.

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής, κυρία Άρτεμις Τσίτσικα έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου - Εθισμός στο Διαδίκτυο».

Εκεί είπε πως «Το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο μπορεί να αντιμετωπιστεί ολιστικά -σε οργανικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο - αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα. Η πρώιμη ανίχνευση του προβλήματος και το υποστηρικτικό περιβάλλον της οικογένειας παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία».

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως άλλοι παράγοντες εθισμού ενός παιδιού στο διαδίκτυο είναι το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον, η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, η συσχέτιση της συμπεριφοράς στον η/υ με το σύνδρομο της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και το συνεχές gaming χωρίς επίγνωση για τις επιπτώσεις στην κοινωνική και σχολική ζωή.

Όπως τονίζει η κ, Τσίτσικα «είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επαφές και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας» ανέφερε  η ειδικός, τονίζοντας βεβαίως πόσο δύσκολη είναι αυτή η ισορροπία στην εφηβική ηλικία όπου «η  απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων, ή/και της υγείας, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής».

Το 70% των παιδιών που απευθύνθηκε στη μονάδα μπόρεσε να απεξαρτηθεί από το Internet.

H θεραπεία περιλάμβανε ανίχνευση και θεραπεία της συν-νοσηρότητας (ΔΕΠΥ, καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ), ψυχοεκπαίδευση και συμπεριφορικού τύπου παρέμβαση, οικογενειακή υποστήριξη- συμβουλευτική γονέων, φαρμακοθεραπεία (όπου κρίθηκε αναγκαίο) και αντιμετώπιση οργανικών συμπτωμάτων που εμφάνιζαν  οι έφηβοι (διαταραχές του ύπνου, κεφαλαλγία, ξηρότητα οφθαλμών, οσφυαλγία, διατροφική παρεκτροπή, έλλειψη φυσικής άσκησης κτλ).

Πηγή: healthview.gr


Πηγή: klik.gr