Η οσμή του θανάτου: 99 χιλιάδες Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα τοξικά καθαριστικά - Ειδήσεις Pancreta
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αποσμητικά χώρου, τα αρωματικά κεριά καθώς και πολλά καθαριστικά προϊόντα οικιακής χρήσης είναι σιωπηλοί "δολοφόνοι" που ευθύνονται για περίπου 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη | enallaktikos.gr
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των εντομοκτόνων σπρέι, των αποσμητικών και προϊόντων καθαρισμού, περιέχουν χημικές ουσίες γνωστές ως Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOCs), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, ιδιαίτερα σε παιδιά και υπερήλικες.
Υψηλά επίπεδα λιμονένιου, χημικής ουσίας που μπορεί να μετατραπεί στην καρκινογόνο φορμαλδεΰδη όταν αναμιγνύεται με άλλα αερομεταφερόμενα στοιχεία, έχουν βρεθεί σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης.
Ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας του Λονδίνου προειδοποιούν, ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό αγνοούν αυτού του είδος τη ρύπανση και τους κινδύνους για τη υγεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει σε 99.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.
"Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ τη συνδέουν και με περιπτώσεις αποβολών. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια για τους ηλικιωμένους. H εσωτερική ρύπανση του αέρα σχετίζεται με το άσθμα, τον διαβήτη, την άνοια, την παχυσαρκία και την εμφάνιση καρκίνου στον ευρύτερο πληθυσμό", εξηγεί η έκθεση των ερευνητών.
με πληροφορίες από rt.com

Πηγή: enallaktikos.gr