ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ: Πού, πώς, πότε και πόσο κοστίζουν - Ειδήσεις Pancreta

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε το τεστ του κοροναϊού, πόσο κοστίζει αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο και ποιες είναι οι πιθανότητες ενός λάθους αποτελέσματος;

Ο γενικός ιατρός Μανώλης Πατεράκης μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ, χωρίς τη σύσταση του ΕΟΔΥ.

Ερωτ.: κ. Πατεράκη ποιοι δεν πληρώνουν και ποιοι πληρώνουν το τεστ Covid-19;

Ο κ. Μανώλης Πατεράκης και ο κ. Γιώργος Σουρβίνος

Απαντ.: Αν κάποιος πάει με συμπτώματα στο νοσοκομείο και ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να κάνει το τεστ, αυτό γίνεται χωρίς ο πολίτης να πληρώσει.

Αν  δεν υπάρχει αυτή η σύσταση από τον γιατρό του και τον ΕΟΔΥ, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να το κάνει πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.

Ερωτ.: Αν κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει απαραιτήτως να ελεγχθεί με τεστ;

Απαντ.: Όχι. Το ότι έρχεσαι σε επαφή με κάποιον ασθενή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις τεστ, αν δεν έχεις συμπτώματα.

Συστήνεται καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι.

Ερωτ.: Τι γίνεται όμως με την εργασία κάποιου που μένει σε καραντίνα δύο εβδομάδων, μπορεί να πάρει άδεια;

Απαντ.: Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Μόνο αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα σου δίνουν άδεια και για τον λόγο αυτό αρκετοί το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ερωτ.: Πόσο στοιχίζει;

Απαντ.: Υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια που παρέχουν αυτή την υπηρεσία και το κόστος είναι κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ.

Ερωτ.: Ποιες είναι οι πιθανότητες ενός λάθος αποτελέσματος;

Απαντ.: Είναι υπαρκτές. Έχει σημασία να γίνει σωστή λήψη δείγματος,  σωστή μεταφορά στο εργαστήριο, επεξεργασία στον σωστό χρόνο.

Τα στοιχεία λένε ότι έχουμε ένα ψευδώς θετικό ανά 100 θετικά.

Στα αρνητικά, το ποσοστό του λάθους μπορεί να αυξηθεί.

Ερωτ.: Πότε πρέπει να γίνεται τεστ για ασφαλέστερα αποτελέσματα;

Απαντ.: Μεταξύ της 5ης -7ης ημέρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (στους ενήλικες, ένα βασικό είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης) και της 5ης-7ης ημέρας μετά την επαφή με ασθενή.

Δεν γίνονται τεστ σε ιδιώτες στο Ιολογικό Εργαστήριο

Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα να κάνει το τεστ στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς οδηγία από τον γιατρό και τον ΕΟΔΥ.

“Όχι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, είπε στην “Π” ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται ούτε λήψη δείγματος στο εργαστήριο, ούτε η επεξεργασία του.

Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο.

Εμείς μεταξύ άλλων, συνεργαζόμαστε με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα που μας στέλνουν δείγματα για έλεγχο, αλλά δεν καλύπτουμε μεμονωμένους πολίτες,ούτε προφανώς ζητάμε ή δεχόμαστε αμοιβή από αυτούς”.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, το Εργαστήριο Ιολογίας ελέγχει περίπου 2.000 δείγματα την ημέρα και γίνεται προσπάθεια τα αποτελέσματα να βγαίνουν εντός 24 ωρών.

Στέλνουμε όλα τα αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ

Αναφορικά με τα αποτελέσματα είπε: “Καθημερινά στέλνουμε όλα τα αποτελέσματα στην ΕΟΔΥ.

Δεν κρύβουμε τίποτα και δεν υπάρχει λόγος να κρύψεις τίποτα. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι μια μικρή καθυστέρηση στην καταγραφή των αποτελεσμάτων και επιπλέον ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι το κρούσμα δηλώνεται εκεί που είναι το ΑΜΚΑ του πολίτη. Το δικό μου, για παράδειγμα, είναι στην Αθήνα. Αν διαγνωστώ θετικός, θα καταγραφώ ως κρούσμα των Αθηνών, κι όχι του Ηρακλείου”.


Πηγή: patris.gr