Προς :
Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλη
Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη Βασίλη
ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΦΟΡΕΙΣ
ΜΜΕ
 

Όλες τις τελευταίες μέρες δυστυχώς παρατηρείται μια συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, μια αύξηση 2 - 8 ανά ημέρα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της πανδημίας σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη Άνοιξη. Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage "δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60..." ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ.

Στις 24/03/20, στη μια και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά) με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις μας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι΄αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες κλπ. Τα αιτήματα μας για νέες συναντήσεις ούτε καν απαντήθηκαν. Μάλιστα δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ζητούσε συνάντηση μας και μαζί του. Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως "οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί" φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι΄αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους αλλά ούτε και δέχεται να τις ακούσει.

Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από την μια στην πολιτική που θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ζητάμε άλλη μια φορά να εισακουστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν να είναι αργά.

Ζητάμε για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με τον Πρωθυπουργό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΕΤΖΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ                                   ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 
Η Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΓΩΝΗ ΜΑΤΙΝΑ                                        ΠΑΠΠΑ ΣΟΦΙΑ

Πηγή: pancreta.gr