Το ρωσικό εμβόλιο για την Covid-19 παράγει αντισώματα χωρίς σοβαρές παρενέργειες - Ειδήσεις Pancreta

Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Μια θετική είδηση για την αντιμετώπιση και πρόληψη διασποράς του νέου κορονοϊού έδωσε η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», σύμφωνα με την οποία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στις δύο δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παράγει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών σε 76 συμμετέχοντες δείχνουν όλοι, το 100% των συμμετεχόντων, ανάπτυξαν αντισώματα.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει από τον Αύγουστο το Sputnik-V και είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο πριν ακόμη υπάρξουν δεδομένα κάποιας ευρείας δοκιμής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», οι δύο δοκιμές, που διήρκεσαν 42 ημέρες, «σε 38 υγιείς ενήλικους συμμετέχοντες η πρώτη και άλλους τόσους η δεύτερη, δεν έδειξαν καμία σοβαρή παρενέργεια και επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «απαιτούνται μεγάλες, μακροπρόθεσμες έρευνες και σε σύγκριση με “ψευδοεμβόλιο” (placebo), με πολύ μεγάλη συμμετοχή υγιών εθελοντών, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών» του Ιουνίου και Ιουλίου.

Η κούρσα και οι ανταγωνισμοί για την παραγωγή εμβολίου είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα των δοκιμών έδωσαν στη Μόσχα τη δυνατότητα να απαντήσει στους επικριτές της ότι βιάστηκε να ανακοινώσει μια επιτυχία κινούμενη με πολιτικά κριτήρια και όχι επιστημονικά.

«Με αυτή τη δημοσίευση απαντάμε στα επίμονα ερωτήματα της Δύσης που τίθενται τις τελευταίες εβδομάδες, με πραγματικό στόχο να υποβαθμίσουν το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, που χρηματοδότησε την έρευνα.

«Τώρα περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις για το τι γίνεται με τα εμβόλια των Δυτικών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, έχουν ήδη βρεθεί οι 3.000 εθελοντές για την επόμενη φάση των δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr