Β. Κικίλιας: Από τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση εμβολίου, εφόσον εγκριθεί - Ειδήσεις Pancreta

EUROKINISSI / ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Τέλη Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η εισαγωγή στη χώρα μας, σε επτά τμηματικές παραδόσεις, 3 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Πρόκειται για το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο θα αποκτηθεί σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον Covid-19 που είναι στο στάδιο των δοκιμών.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις, διευκρινίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη και ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. «Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι» είπε ο υπουργός.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr