Όλοι γνωρίζουμε ότι η διασπορά παγκοσμίως του SARS-COV-2 έγινε μέσω ταξιδιωτών,με ελάχιστους φορείς σε κάθε χώρα. Δεν χρειάστηκαν χιλιάδες εισαγόμενοι φορείς σε καμιά χώρα για να ξεκινήσει η επιδημία. 1, 2 ,5 φορείς ήταν υπεραρκετοί! Τότε που μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα ιχνηλάτηση, διοτι τώρα δεν μπορούμε...

Στη Ρωσία ξέφυγαν 5 φορείς από τους περιορισμούς, οι Ιταλοί δεν κινήθηκαν γρήγορα για να μην χάσουν τους πελάτες από τις εκθέσεις, οι Αμερικανοί δεν σπουδαιολόγησαν την κατάσταση...

Άλλες χώρες πήραν έγκαιρα μέτρα, όπως η Ελλάδα. Άλλες έκλεισαν τα σύνορα τους επ' αορίστου, όπως η Ταϊβάν. Άλλες όμως προτίμησαν να μην κάνουν τίποτα, όπως η Σουηδία ή η Αγγλία, και προσπαθούν να διορθώσουν τ' αδιόρθωτα!

Παραδείγματα πολλά από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά μέτρα. Οι μόνες χώρες που δεν εμφανίζουν κρούσματα είναι αυτές που κράτησαν τα σύνορα τους κλειστά ή δεν ανακοινώνουν τα κρούσματα!

Όταν λοιπόν η οικονομία μιας χώρας εξαρτάται από τον τουρισμό δεν πας στα τυφλά, δεν ανοίγεις τα σύνορα ανεξέλεγχτα, δεν λειτουργείς σαν χώρα χωρίς περιορισμούς μετακίνησης. Δεν βασίζεσαι σε τεστ στο 15% του αριθμού των επισκεπτών, περισσότερο δε όταν ξέρεις ότι το τεστ δεν σου εξασφαλίζει ότι ο αρνητικός είναι πράγματι αρνητικός. Δεν επιτρέπεις στον τουρίστα από χώρα υψηλού κινδύνου μέσω τρίτης χώρας χαμηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπεις σε κανένα να βολτάρει ανά τη χώρα, να αλλάζει ποικίλα μεταφορικά μέσα και να έχεις το αποτέλεσμα μετά από μέρες. Δεν αγνοείς ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς, κυρίως οι νέοι, θα διαιωνίσουν την ύπαρξη του ιού στη χώρα μας για ένα δύσκολο χειμώνα, ότι θα διασπείρουν τον ιό σε απομακρυσμένα νησιά ή σε περιοχές που δεν υπήρχαν κρούσματα μέχρι τον Ιούνιο. Δεν γίνεται να πιστέψεις ότι έχεις 2, 3 κρούσματα ανά περιοχή διάσπαρτα ξαφνικά!

Άλλωστε σε κάθε διεγνωσμένο κρούσμα κορωνοϊού υπολογίζουμε 5 με 10 αδιάγνωστα!

Η χώρα μας δυστυχώς βασίστηκε σε λάθος στοιχεία, λάθος εισηγήσεις ή συμφέροντα, για ν' ανοίξει τα σύνορα της. Οι οδηγίες τους ΕΟΔΥ έχουν λάθος ή ελλειπή βάσεις, εξού και τα πρωτόκολλα ή τα σεμινάρια για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίστηκαν σε λάθος εκτιμήσεις!

Το PFL και το QR δεν έχουν χρησιμότητα ευρέως, είναι διάτρητα αφού ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι στοιχεία θέλει. Τα τεστ δεν σου εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση ότι δεν θα σου ξεφύγουν φορείς, αλλά ίσως αποτρέπουν κάποιους ταξιδιώτες από το να έρθουν στη χώρα μας!

Μέσα στην ψευδαίσθηση του Covid-Free, που όλοι πήραν πίσω από Μάιο ή Ιούνιο, αλλά δήμος της Κρήτης το διαφημίζει, η διασπορά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο! Η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη και η μόνη λύση πια, είναι νέο lock down και κλείσιμο των συνόρων!

Γιατί; Μα γιατί δεν υπήρχε στάνταρ μεθοδολογία διαχείρισης της κρίσης και του τουρισμού. Απλά ακολουθήσαμε την τακτική, ανοίγουμε και βλέπουμε! Πως ανοίγεις όταν ξέρεις τι θα επακολουθήσει όταν δεν παίρνεις κανένα μέτρο για να προστατέψεις τον κάθε πολίτη αλλά και τον κάθε επισκέπτη; Με τα κρεβάτια της ΜΕΘ; Απαραίτητα μεν, αλλά το θέμα είναι να μην τα χρειαστείς ποτέ! Αυτό είναι το στοίχημα! Όλα τα άλλα είναι απλά μια εκφραση ήττας και ανικανότητας να τολμήσεις, για να διεσφαλίσεις την υγεία και την οικονομία. Διότι αυτά τα δύο πάνε μαζί, όχι χώρια!
 

Πατεράκης Γ. Εμμανουήλ
Οικογενειακός Ιατρός
Μέλος της ομάδας FLATOD-19 ευέλικτοι τουρστικοί προορισμοί

https://www.facebook.com/Flatod-19-Flexible-Tourism-Destinations-114978740201940  


Πηγή: pancreta.gr