Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων - Ειδήσεις Pancreta
Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Ο καθημερινός διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η διασπορά του ιού ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους που παρατηρείται μαζική προσέλευση του κοινού.

Η ματαίωση των πανηγυριών τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουλίου αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας μπορεί να μην είναι τα τελευταία με την επιστημονική κοινότητα να διατηρεί τις ανησυχίες της για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες αλλά και οι συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος προμηνύουν τι θα ακολουθήσει.

Με τα παραπάνω δεδομένα στο τραπέζι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο κ. Γώγος.

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται συνεχώς κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» (δεν συνδέονται δηλαδή με ταξίδια στο εξωτερικό ή άλλα κρούσματα) γεγονός που ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές που αναζητούν τόσο τις πηγές μετάδοσης, όσο και τη διασπορά τους.

Μέτρα σε beach bar, νυχτερινά μαγαζιά και εκκλησίες

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι,αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες (μετά τη Σερβία), όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

«Πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ (...) Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή; Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα. Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα» υποστήριξε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των πανηγυριών και ειδικότερα το ενδεχόμενο άρσης της τον Αύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξήγησε (ΣΚΑΪ) πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη αλλά περισσότερο κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα.

Στο θέμα των εκκλησιών, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι «δε συζητήσαμε για τις εκκλησίες, αλλά οι συναντήσεις μας στην Επιτροπή, είναι πλέον καθημερινές, οπότε είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι». 

Σταθερά διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων

Χθες (Δευτέρα), ανακοινώθηκαν 24 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 4 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα, 12 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει στους 193, καθώς δεν ανακοινώθηκε κανένας νέος θάνατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώθηκαν τη Δευτέρα (13/07)

  • 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης 
  • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς 
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής 
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης 
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας

Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ


Πηγή: efsyn.gr