Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Ειδήσεις Pancreta

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού. Η γρίπη είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα που συνήθως λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας κατά τους ψυχρούς μήνες. Μεγάλες επιδημίες γρίπης είναι σπάνιες στον άνθρωπο, όμως κατά καιρούς σημειώνονται εξάρσεις σοβαρότερες από τις συνήθεις εποχικές, οπότε έχουμε πανδημία. Μπορούμε να μιλάμε για πανδημία όταν εμφανίζεται ένας νέος ιός γρίπης που εξαπλώνεται παγκοσμίως τόσο εύκολα όσο και μια απλή γρίπη.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάζονται και συντονίζουν την ετοιμότητά τους για μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης. Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου πανδημίας γρίπης, εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπουν τα εθνικά και κοινοτικά σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης. Το εποχικό εμβόλιο 2011-2012 προφυλάσσει πολύ ικανοποιητικά από τα τρία στελέχη της γρίπης που η έρευνα έδειξε ότι θα είναι τα κυκλοφορούντα αυτή την περίοδο [Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β].

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των ομάδων του πληθυσμού με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τέλος οποιουδήποτε ατόμου επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει περίπου σε ποσοστό 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Νευρομυϊκά νοσήματα

4 . Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Το εμβόλιο βοηθά στην προφύλαξη των παιδιών έναντι της γρίπης, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όταν αρρωστήσουν.
Όταν το εμβόλιο χορηγηθεί στο παιδί, το ανοσοποιητικό του σύστημα -δηλαδή η φυσιολογική άμυνα του οργανισμού- παράγει τα κατάλληλα αντισώματα έναντι της λοίμωξης. Κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει την ίδια τη γρίπη.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη είναι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (Οκτώβριο έως Μάρτιο). Γι' αυτό το εμβόλιο είναι καλό να γίνεται από το μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να προστατεύσει έγκαιρα το παιδί έναντι των τριών στελεχών της γρίπης που περιέχονται, καθώς η προστασία αρχίζει περίπου 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Το εμβόλιο δεν προστατεύει το παιδί από τα κοινά κρυολογήματα και από άλλες ιώσεις, παρόλο που κάποια από τα συμπτώματα των παραπάνω είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται στα παιδιά εκείνα που είναι αλλεργικά σε κάποιες από τις ουσίες που περιέχονται σε αυτό (όπως πχ αυγό, πρωτεΐνες που περιέχονται στο κοτόπουλο, νεομυκίνη, φορμαλδεΰδη, οκτοξινόλη 9).
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ανεπαρκή ανοσολογική απάντηση (ανοσο-ανεπάρκεια) ή παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν θα πρέπει ή οχι να προχωρήσει στον εμβολιασμό. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις.Αν το παιδί είναι άρρωστο με υψηλό πυρετό ή οξεία λοίμωξη ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβληθεί μέχρις ότου αναρρώσει.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια αλλά η ένεση θα πρέπει να γίνει σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο σε περίπτωση συγχορήγησης οι ανεπιθύμητες ενέργειες -εφόσον υπάρξουν- μπορεί να είναι πιο έντονες.
Η χρήση του εμβολίου μπορεί να γίνει από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αν ο γιατρός κρίνει ότι η έγκυος πρέπει να εμβολιαστεί. Επίσης ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε παιδιά άνω των 6 μηνών


Πηγή: healthtimes.gr