Η χώρα που απαγόρευσε την πώληση τσιγάρων - Ειδήσεις Pancreta

Και όμως υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη που αποφάσισε να βγάλει εκτός νόμου την πώληση όλων των ειδών καπνού

Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση όλων των ειδών καπνού στη χώρα.AdTech Ad

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, έλαβε απόφαση με την οποία απαγορεύει την πώληση όλων των ειδών καπνού, με τα καταστήματα να βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόστιμο άνω των 1.500 ευρώ (6,900 manats) σε περίπτωση που οι αρχές αντιληφθούν ότι προμηθεύουν τους πολίτες με τσιγάρα.

Όπως γράφει η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Chrono-TM, η απόφαση αυτή ώθησε σε άνοδο τη μαύρη αγορά στην πρωτεύουσα της χώρας Ασγκαμπάτ. Κάθε πακέτο τσιγάρων κοστίζει πλέον περίπου 10 ευρώ, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κατοίκους της χώρας.

Φυσικά δεν γίνεται λόγος περί μαύρης αγοράς από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία ελέγχονται από τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν. Η χώρα αυτή άλλωστε βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα κράτη όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Βόρεια Κορέα ενώ ακολουθεί η Ερυθραία.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες εικόνες με χιλιάδες πακέτα τσιγάρων να καίγονται μετά από κατάσχεση τους.

Η είδηση βγήκε εκτός Τουρκμενιστάν μέσω ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πηγών, κυρίως blog. Το BBC μετέδωσε πως η απόφαση του Μπερντιμουχαμέντοφ ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ίδιος είναι λάτρης της υγιεινής ζωής. Το κάπνισμα στη χώρα επισήμως επιτρέπεται, αλλά στην ουσία δεν είναι εφικτό με εύκολο τρόπο, από τη στιγμή που ποινικοποιείται δια νόμου η πώληση καπνού.

Η κυβέρνηση πάντως ενθαρρύνει την ανακύκλωση, το ψάρεμα και την ποδηλασία.


Πηγή: news247