Νέα, διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αναδεικνύει πως η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί την βασική αιτία για έναν στους πέντε θανάτους στον κόσμο, περισσότερους από όσους σκοτώνουν, δηλαδή, το τσιγάρο και η υπέρταση. 

Περισσότεροι από 130 επιστήμονες από 40 χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, αναλύοντας στοιχεία για 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2017.

«Η κακή διατροφή σκοτώνει. Είμαστε ό,τι τρώμε και οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο δρ Αφσίν, ενώ και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας, Κρίστοφερ Μάρεϊ, σχολίασε ότι «η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί σκέφτονται εδώ και χρόνια, ότι η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο παράγοντα κινδύνου στον κόσμο».

Ειδικότερα, η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων λόγω κακής διατροφής υπάρχει στο Ουζμπεκιστάν (892 θάνατοι ανά 100.000), ενώ αρκετά υψηλά βρίσκεται και η Αίγυπτος (552 ανά 100.000). Αντίθετα, η μικρότερη αναλογία συναντάται στο Ισραήλ (89 θάνατοι ανά 100.000), αλλά και στην Ιαπωνία (97 ανά 100.000).

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι βελτιωμένα, καθώς οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής είναι πλέον αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με το 1990, με περίπου 167 θανάτους ανά 100.000, το 2017, σε αντίθεση με 248 ανά 100.000, που καταγράφηκαν το 1990. Γενικότερα, οι μεσογειακές χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις άλλες.

► Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας ΕΔΩ.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr