Στις 15 Μαΐου 1994, στο Μιλάνο, “γεννιέται“ η Emergency. Μια ανθρωπιστική ανεξάρτητη οργάνωση με "γονείς" τον Gino Strada, την Teresa Sarti και τον Carlo Garbagnati και με στόχο την παροχή δωρεάν ιατρικής περίλθαψης σε εμπόλεμες ζώνες και όχι μόνο.

Το όραμα στηρίζεται στο δικαίωμα της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης για όλους, στο πνεύμα αλληλεγγύης, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ελπίδα του ανθρωπισμού.

20 χρόνια μετά, η Cecilia Strada, πρόεδρος της οργάνωσης, μας μιλάει για το παρόν και το μέλλον της Emergency που διευρύνεται συνέχεια χάρη στον συντονισμό και την ακούραστη εργατικότητα των εθελοντών και των υποστηρικτών της οργάνωσης.

emergency.it

emergency.it
Emergency 1994 - 2014. Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων έχετε προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, έχετε συνδράμει στη δημιουργία ιατρικών μονάδων και στον εκσυγχρονισμό άλλων, έχετε συνεισφέρει στον εξοπλισμό υπάρχουσων ιατρικών δομών σε εμπόλεμες ζώνες. Μιλήστε μας για το όραμα στο οποίο στηρίζεται η Emergency. Πώς ήταν τα τελευταία 20 χρόνια, η αρχή, η διαδρομή και το μέλλον;

Το όραμα της Emergency βασίστηκε στην απλή ιδέα:

Ιατρική περίθαλψη για όλους.
Ιατρική περίθαλψη ποιότητας.
Ιατρική περίθαλψη δωρεάν.

Σε περιοχές που μαστίζονται από εμπόλεμες διαμάχες, που πλήτονται από την φτώχεια.
Η οργάνωση διερύνθηκε στην πορεία των 20 αυτών χρόνων: Περιθάλψαμε περισσότερους από 6 εκαταμμύρια ανθρώπους σε 16 χώρες και αυτή την στιγμή θέτουμε κάτω από ιατρική μέριμνα 1 ατόμο κάθε 2 λεπτά.

Στο μέλλον θα μας άρεσε να σταματούσαμε τις δραστηριότητές μας γιατί κανείς δεν θα είχε ανάγκη των υπηρεσιών μας, αλλά η πραγματικότητα μας οδηγεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, καθώς οι πόλεμοι δεν σταματούν, και η φτώχεια και η εξαθλίωση συνεχώς αυξάνονται.

Τα τελευταία χρόνια, η Εmergency έχει ενεργοποιηθεί και στην Ιταλία, δημιουργώντας κινητές μονάδες πολυ-ιατρείων, ιατρικά κέντρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά και για μετανάστες και προγράμματα για ιατρική περίθαλψη σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Ποια ήταν τα κίνητρά σας; Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που χτύπησαν την Ιταλία, όπως και την Ελλάδα;

Μετά από χρόνια παρουσίας σε εμπόλεμες περιοχές, ποια ήταν τα συναισθήματά σας προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και πρόνοια στους συμπατριώτες σας;


Το 2006 δημιουργήσαμε το πρώτο πολυ-ιατρείο στο Παλέρμο της Σικελίας και αυτή την στιγμή λειτουργούν 4 κινητές μονάδες και 3 πολυιατρεία στην ιταλική επικράτεια. Προσφέρουμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και αν η πλειοψηφία αποτελείται από μετανάστες, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των Ιταλών που απευθύνονται στις δομές μας.

Το ιταλικό πρόγραμμα περίθαλψης μεγάλωσε σημαντικά για την Emergency αν και αποτελούμε μία σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε τις συνολικές ανάγκες στην ιατρική περίθαλψη στην Ιταλία. Για πολλά χρόνια είδαμε να μειώνονται τα κρατικά κονδύλια για τις δημόσιες δομές υγείας, με αποτέλεσμα να επωφελείται το ιδιωτικό σύστημα υγείας και το ενδιαφέρον του συστήματος να επικεντρώνεται στην ασθένεια και όχι στην πρόληψη και την υγεία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μου να μην έχει δικαίωμα και πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Για αυτόν τον λόγο παλεύουμε και προσπαθούμε να προστατέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας.

emergency.it

emergency.it
Ebola: Μία επιδημία που μας απασχολεί άμεσα. Η Emergency βρίσκεται για ακόμη μία φορά στην πρώτη γραμμή έχοντας δημιουργήσει ένα ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης στη Lakka της Siera Leone.
Ενημερώστε μας για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε στη Siera Leone εξαιτίας του Εbola.


Βρισκόμαστε στη Siera Leone από το 2001, έχοντας δημιουργήσει ένα χειρουργικό ιατρικό κέντρο αρχικά και έπειτα ένα παιδιατρικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Siera Leone αναρρώνει από έναν εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2001.

Η κατάσταση από τότε βελτιωνόταν μέχρι να ξεσπάσει η επιδημία του Ebola που έφερε την χώρα στα πρόθυρα της απόγνωσης. Η σημερινή κατάσταση είναι δραματική. Το σύστημα υγείας που ήταν σε άσχημη κατάσταση, κατέρρευσε.

Τον Σεπτέμβριο στήσαμε στη Lakka ένα εξειδικευμένο κέντρο για τους αρρώστους από την επιδημία του Ebola για να βοηθήσουμε στην καταπολέμησή της. Δεχόμαστε συνέχεια νέους ασθενείς, η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα και στα περίχωρα της πρωτεύουσας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1500 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό.

emergency.it

emergency.it
Ο πατέρας σας, ιατρός, Gino Strada είχε πει: “Δεν είμαι ειρηνιστής. Είμαι ενάντια στον πόλεμο. “
Εξηγήστε μας την παραπάνω δήλωση.


Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος πρέπει να εξαλειφθεί. Θα θεωρήσετε ότι είναι αδύνατον ακόμα και να ειπωθεί αλλά μήπως το ίδιο δεν συνέβαινε με τον θεσμό της δουλείας; O πόλεμος δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί παρά μόνο αν εξαλειφθεί.

emergency.it

emergency.it
Η ίδια η Cecilia Strada είναι και μητέρα. Η διδασκαλία προς τους νέους, προς τα ίδια τα παιδιά μας, πόσο σημαντική είναι; Με ποιον τρόπο μπορούμε να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε τους εαυτούς μας για να βοηθήσουμε τον πλησίον μας, τον συνάνθρωπό μας; (Συχνά θυσιάζοντας χρόνο και πόρους που προορίζονται για τους ίδιους).

Πιστεύουμε πολύ στους πολίτες του αύριο, στα παιδιά, στους νέους. Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τα σχολεία με σκοπό να εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Προωθούμε τη διάδοση της κουλτούρας της ειρήνης συσχετίζοντάς την με την εμπειρία μας στις εμπόλεμες χώρες όλα αυτά τα χρόνια. Ανάλογα με την ηλικία και τις τάξεις υπάρχουν ανάλογα project και θεματικές ενότητες. Επικεντρωνόμαστε στις αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης και των δικαιωμάτων

emergency.it

emergency.it
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε/συμμετέχουμε, όσοι βρισκόμαστε στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδράμει κάποιος. Η οικονομική στήριξη είναι σημαντική για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη διάρκεια του έργου μας προς τους ανθρώπους που μας περιμένουν και είναι χτυπημένοι από την αρρώστια, την εξαθλίωση και την ανέχεια. Στην ιστοσελίδα μας
www.emergency.it υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής δωρεάς αλλά και αγοράς προϊόντων από το e-shop που είναι εξίσου σημαντική.

Η δυνατότητα προσφοράς εθελοντικής εργασίας είναι ίσως ακόμα πιο σημαντική. 3000 εθελοντές προσφέρουνε στην Emergency ένα απίστευτο έργο σε διάφορες θέσεις, όπως στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.


Πηγή: enfo.gr