Η ζωή με το Αλτσχάιμερ - Ειδήσεις Pancreta

Η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τη μνήμη, τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων και τη διαιώνισή τους μέσα από φωτογραφίες, ενθύμια κι αναφορές. Τι γίνεται όμως όταν χάνεται η μνήμη; Τι μένει; Στις Δυτικές χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Παγκοσμίως, σήμερα ζουν με άνοια 50 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 10,5 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη -αριθμός που οι επιστήμονες της υγείας αναμένουν ότι θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες της Τζένης Τσιροπούλου
 

Ο Κωνσταντίνος και η κυρία Ουρανία


Ο Κωνσταντίνος κάθεται δίπλα στο κρεβάτι της κυρίας Ουρανίας και πιάνουν να τραγουδάνε μαζί έναν σκοπό από τον εμφύλιο. Μόνο αυτό το τραγούδι ξυπνάει την ηλικιωμένη γυναίκα από τον λήθαργό της. Σαν τελετουργικό, δεν περνάει μέρα που να μην αναγγέλλει στη μάνα του ότι θα παντρευτεί το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα είναι εργένης αλλά το χαρμόσυνο νέο κάνει τη μάνα να βαστιέται από τη χαρά της ότι θα γίνει ο γάμος. Χρόνια ολόκληρα έχουν περάσει κι ο Κωνσταντίνος κάθε καλοκαίρι παντρεύεται.

Ο γιος της στήνει τέτοια
διανοητικά παιχνίδια πασχίζοντας να καθυστερήσει λίγο ακόμα την απόλυτη εγκατάλειψη -κι ας είναι η μάνα του κοντά 100 χρονών. Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ ήρθαν ένα πρωινό Κυριακής, Νοέμβριο του 2014.

Η συνέχεια στο: thepressproject.gr


Πηγή: thepressproject.gr