Τι είναι η ανηδονία - Ειδήσεις Pancreta

Ανηδονία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την αδυναμία ενός ανθρώπου να αισθανθεί ευχαρίστηση από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να πάρουν χαρά, ούτε από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Ενα άτομο που πάσχει από ανηδονία δεν μπορεί να απολαύσει το παραμικρό.

Η μόνη θεραπεία που υπάρχει είναι να περιμένουν να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να πάρουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ενώ τελικά μπορεί να χρειαστεί να αναζητηθεί ιατρική παρέμβαση.

Η ανηδονία είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης ή σχιζοφρένειας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αναπτύξουν ανηδονία. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα διεγερτικών, όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να αναπτύξουν ανηδονία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απεξάρτησης και ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών, μπορεί να υποφέρουν από την κατάσταση αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού αποτοξινωθούν. Για κάποιους χρήστες ναρκωτικών μάλιστα η ανηδονία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δια βίου πρόβλημα.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τα αίτια της ανηδονίας. Το σώμα μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν δεν επεξεργάζεται σωστά τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα χαράς και ευχαρίστησης.

Είναι σημαντικό να πάρει κάποιος σοβαρά τα συμπτώματα της ανηδονίας. Ενώ είναι φυσιολογικό για τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει στη ζωή του περιόδους που είναι απογοητευτικές και αγχωτικές, η απόλυτη αδυναμία να αισθανθεί ευχαρίστηση σηματοδοτεί βαθύτερες ανησυχίες. Μπορεί να είναι εύκολο να απορρίψει κανείς τη χαρά γιατί δεν θεωρείται πάντα μια αναγκαιότητα. Το κύριο πρόβλημα όμως με την κατάσταση αυτή είναι ότι ενδέχεται να σηματοδοτεί μια βαθύτερη ανησυχία για την υγεία και μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και από άλλα θέματα. Κάποιος με μακρά ιστορία στη χρήση ναρκωτικών απαιτεί διαφορετική μεταχείριση από μια νέα μητέρα που πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, τη συμβουλευτική και τη  φαρμακευτική αγωγή.

Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από ενός είδους θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ανηδονίας. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εξαφανιστούν αμέσως, είτε πρόκειται για μόνιμα είτε για παροδικά.

Πιθανότατα δε, θα υποχωρήσουν σταδιακά, με την θεραπεία που θα οδηγήσει στο δρόμο προς την ανάκαμψη, να παρουσιάζει διακυμάνσεις και κάποιες στιγμές χαράς να  ακολουθούνται από χρονικές περιόδους που η ανηδονία θα κάνει ξανά την εμφάνισή της, μέχρις ότου εξαφανιστεί εντελώς.

Είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να μιλήσουν για την ανηδονία. Είναι επίσης δύσκολο να συγκρίνει κανείς το πρόβλημα έλλειψης ευχαρίστησης ενός ατόμου με αυτό ενός άλλου που πάσχει από καρκίνο ή που έχει ένα σπασμένο χέρι.

Ωστόσο, και ο μεν και ο δε είναι ασθενείς και χρειάζονται θεραπεία. Οπως ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει μια σωματική ασθένεια, το ίδιο σημαντικό είναι να αναζητήσει θεραπεία για τα συμπτώματα της ανηδονίας.

Κατάθλιψη και Ανηδονία στο σεξ

Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας ακούμε εκφράσεις όπως 'από τότε που έπαθα κατάθλιψη δεν έχω διάθεση για σεξ', 'η σεξουαλική μου ζωή είναι νεκρή', 'κάνω σεξ αλλά ανταποκρίνομαι μόνο σωματικά και όχι ψυχικά'… Το άτομο που βιώνει το ίδιο αυτές τις καταστάσεις όπως και ο σύντροφος του αρχίζουν να απορούν για την ποιότητα της σχέσης τους ,αλληλοκατηγορούνται, νιώθουν τύψεις και η σεξουαλική ζωή τους 'παγώνει'.

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΗΔΟΝΙΑ

Γνωρίσουμε από κλινική εμπειρία και σχετικές ερευνητικές εργασίες ότι πολλές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με το φαινόμενο της σεξουαλικής ανηδονίας .Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική νόσος ,κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα ,είναι κυρίαρχο το σύμπτωμα της γενικής ανηδονίας .Η ανηδονία είναι η φάση του ατόμου όπου τίποτα με την πρώτη ματιά δεν μπορεί να αποτελέσει κάτι ευχάριστο και να προκαλέσει ψυχική ευφορία .Στην σεξουαλική του ζωή το άτομο αυτό σχεδόν πάντα βιώνει σεξουαλική ανηδονία. Δηλαδή δεν μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική πράξη σε επίπεδο ψυχολογικό ή σωματικό ή και τα δυο.

Ξεκαθαρίστε μαζί ποιο είναι το πρόβλημα

Πολλές φορές το ζευγάρι επικεντρώνεται στη σεξουαλική παράμετρο αδιαφορώντας για την ψυχολογική. Γνωρίζουμε ότι θεραπευτικά είναι πιο θεμιτό να αντιμετωπίζουμε πρωταρχικά την κατάθλιψη και δευτερευόντως την σεξουαλική ανηδονία. Ας εξηγήσουμε όμως τους λόγους:

  • Συχνότερα οδηγεί η κατάθλιψη σε σεξουαλική ανηδονία παρά η σεξουαλική ανηδονια σε κατάθλιψη
  • Είναι σπάνιες οι κλινικές περιπτώσεις ατόμων που θεραπεύοντας την σεξουαλική ανηδονια θεραπεύουν και την κατάθλιψη.Συχνότερα όμως αντιμετωπίζοντας τα καταθλιπτικά συναισθήματα επέρχεται και η σεξουαλική ζωντάνια.
  • Πολλές φορές αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την απώλεια σεξουαλικής ευχαρίστησης. Απευθυνθείτε στον ειδικό για να αλλάξετε την φαρμακευτική σας αγωγή.
  • Στην φάση της λοχείας η γυναίκα πολλές φορές εμφανίζει μαζί κατάθλιψη και σεξουαλική ανηδονια. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν το θεωρήσετε πρόβλημα. Στην ειδική αυτή περίπτωση βιολογικοί λόγοι είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης του φαινομένου ,το οποίο επειδή είναι συχνότατο δεν θεωρείται πρόβλημα ,παρά μόνο αν παραμείνει και μετά το πρώτο εξάμηνο που ακολουθεί τη γέννα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Τονώστε τη συντροφικότητα

Στην περίπτωση που νομίζετε ότι ο σύντροφος σας ανήκει στην προηγούμενη περίπτωση χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Όμως πριν αναζητήσετε την ειδική υποστήριξη μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε όπως και κατά την συνεργασία με τον ειδικό. Είναι αρνητικό να χαρακτηρίσετε το ταίρι σας 'προβληματικό'. Πάντα είναι επιθυμητό να αναφέρεστε στην κατάσταση αυτή ως 'το πρόβλημα μας'. Με αυτό τον τρόπο τονίζετε την συντροφικότητα στη σχέση σας και βοηθάτε το σύντροφο σας να κατανοήσει ότι είστε σύμμαχος του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν και είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση προσπαθήσετε να κοντρολάρετε τον εκνευρισμό σας και οποιαδήποτε διάθεση για επίκριση. Η κατάσταση μέσα από λεκτικές αντιπαραθέσεις γίνεται χειρότερη και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται .

Προσφέρετε ενσυναίσθηση

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές ο σύντροφος σε μια σχέση αδυνατεί να κατανοήσει το ψυχολογικό στάδιο που βρίσκεται το έτερον ήμισυ. Πρωτοτυπήστε λοιπόν. Βοηθείστε το σύντροφο σας να καταλάβει ότι 'νιώθετε' κι εσείς πως νιώθει και ότι αποδέχεστε πλήρως αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν συναντήσετε δυσκολίες μπορείτε να επιμείνετε. Σε αυτό το στάδιο αυξάνετε το κίνητρο που έχει το ταίρι σας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη προβληματική κατάσταση. Αν μόνοι σας δεν μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο τότε ρωτήστε τον ειδικό. Η επιστημονική καθοδήγηση και επαφή αναπτερώνει και τη δική σας ψυχολογία και όχι μόνο του συντρόφου σας

Προστατέψτε τον εαυτό σας.

Στην προσπάθεια που κάνετε να φροντίσετε το σύντροφο σας καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι βασική είναι και η φροντίδα προς τον εαυτό σας .Ενώ είναι επιθυμητό να προσφέρετε βοήθεια, η έλλειψη μέτρου μπορεί να αποβεί καταστροφική για την δική σας ψυχολογική κατάσταση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ψυχικής υγείας ,τον οποίο δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν πολλαπλές ψυχικές δυνάμεις και ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του ατόμου που τις βιώνει. Τονίστε τη σοβαρότητα της κατάστασης ως ένα επιπλέον κίνητρα για τον σύντροφο σας να λάβει οργανωμένη και επιστημονική βοήθεια.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

Οι καταστάσεις αυτές είναι χρόνιες κατά κανόνα και για αυτό το λόγο εγκαθιδρύονται ως συνήθειες. Με μια μοναδική συνάντηση με τον ειδικό δεν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Είναι επιθυμητό να αναγνωρίσετε ότι ίσως και να πάρει αρκετό καιρό πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία . Έτσι θα καταπολεμήσετε μια ενδεχόμενη εμφάνιση άγχους αναμονής

Πηγές: medinova.gr  relationalgrouptherapy.gr


Πηγή: pancreta