Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας - Ειδήσεις Pancreta

«Η προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον»
Απόσπασμα από τη Διακήρυξη του Λουξεμβούργου για την προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας 1

Η 28 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα υγιεινής και ασφάλειας. !!!
Η κάθε μας μέρα στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να εξασφαλίζει, την υγιεινή και την ασφάλεια μας.
Σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα τον βαθμό επικινδυνότητας (Α΄Β΄Γ΄) οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Για τους εργαζόμενους εκτός από υποχρέωση είναι και αναφαίρετο δικαίωμα τους. Υπάρχει πλούσια νομοθεσία η οποία καλύπτει το αντικείμενο αυτό. Το δυσάρεστο όμως είναι, ότι η χώρα μας κατέχει στατιστικά υψηλή θέση σε αριθμό και συχνότητα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η έλλειψη παιδείας και κατάρτισης των εργαζομένων, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια καθώς επίσης και η μείωση του κόστους παραγωγής από πλευράς εργοδοτών είναι μόνο δύο παράγοντες, όπου συνδυαστικά έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
Η «υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας », θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και ειδικότερα στον κλάδο της τεχνικής εκπαίδευσης σαν ένα μάθημα εξίσου σημαντικό όπως πχ με την «λειτουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης». Η παιδεία και η εκπαίδευση γύρω από θέματα υγιεινής και ασφάλειας θα μας δώσουν τους αυριανούς υπεύθυνους εργαζόμενους.
Είναι αναγκαία η κατάρτιση των εργαζομένων και η ευαισθητοποίηση τους, σχετικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι αναγκαίο να αναγνωρίζουν τους επαγγελματικούς κινδύνους που υπάρχουν στην εργασία τους, να είναι σε θέση να τους εντοπίζουν και να τους αντιμετωπίζουν. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
______________________________________
1.
www.elinyae

Είναι απαραίτητο οι εργοδότες να επιμένουν στην τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Να έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με τους τεχνικούς ασφαλείας και τους γιατρούς εργασίας ακολουθώντας τις υποδείξεις – συμβουλές τους, έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Κων/να Εμμ. Χαριτάκη
Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Τ.Ε.Ι.



Χρήσιμοι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο για θέματα υγιεινής και ασφάλειας

www.elinyae.gr
www.kepea.gr


Πηγή: pancreta