Μία πολλά υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ, τα θύματα από αυτήν τη νόσο θα ξεπεράσουν τα 154.000 μέσα στο 2018, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 85% των περιπτώσεων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου, με τη ρεσβερατόλη, γνωστή για τις αντικαρκινικές ιδιότητές της, να αποτελεί μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πειράματα των επιστημόνων. 

Την ουσία αυτή εμπεριέχουν δημοφιλείς τροφές, όπως τα φιστίκια, τα σταφύλια, τα μούρα και -κατ ' επέκταση- το κόκκινο κρασί. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα της λήψης ρεσβερατόλης από το στόμα είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαλύει την ουσία αυτή μόλις εισέλθει στο πεπτικό σύστημα. 

Μοιραία, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης της ρεσβερατρόλης με άλλους μεθόδους, ώστε να υπάρξει μεγάλη ποσότητας της εν λόγω ουσίας, η οποία δεν θα διαλύεται εύκολα στο νερό.

Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία έφτιαξαν ένα σκεύασμα, το οποίο προώθησαν -μέσω ρινικής χορήγησης- στους πνεύμονες και το οποίο περιείχε 22 φορές μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας, σε σύγκριση με την τροφοδοσία από το στόμα. 

Αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε ποντίκια, τα οποία «εκτρέφονταν» για να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα μετά από έκθεση σε καρκινογενείς ενώσεις.

Χώρισαν τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες (α. ελέγχου, β. χορήγηση καρκινογόνου παράγοντα, αλλά όχι ρεσβερατρόλης, γ. χορήγηση και καρκινογόνου παράγοντα και ρεσβερατρόλης και δ. χορήγηση ρεσβερατρόλης κι όχι καρκινογόνου παράγοντα) και τα παρατήρησαν για 26 εβδομάδες, καταγράφοντας τα αποτελέσματα. 

Όπως ανέφερε ο Δρ. Muriel Cuendet, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, διαπιστώθηκε μείωση του όγκου κατά 45% ανά ποντίκι, σε όσα είχαν λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή.  

Συμπλήρωσε ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία ανέπτυξαν λιγότερους όγκους και μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με όσα δεν είχαν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρεσβερατρόλη πιθανότατα προστατεύει από τον καρκίνο εξασφαλίζοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν ξεφεύγουν από ένα είδος προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται απόπτωση. Ο μηχανισμός αυτός εξασφαλίζει ότι δυνητικά επιβλαβή κύτταρα ενεργοποιούν τη δική τους καταστροφή. Ωστόσο τα καρκινικά κύτταρα έχουν έναν τρόπο να διαφεύγουν από την απόπτωση. 

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω έρευνα κατέγραψε ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης μέσω της μύτης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας και αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα - το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω επιστημονικές μελέτες. 

Πηγή


Πηγή: pancreta