Kαταγγελία για το παθητικό κάπνισμα - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Εγγραφη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε ο πρόεδρος του σωματείου «Συνήγορος των ΑμεΑ», Ανδρέας Μπαρδάκης, ιδρυτής της ομώνυμης διαδικτυακής κοινότητας στο facebook που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη, για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα.

Ο 48χρονος λογιστής, άτομο με αναπηρία ο ίδιος, διαμαρτύρεται για τις ανεπάρκειες του νόμου και ιδίως για την έλλειψη ελέγχων για τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια, σχολές, χώρους εργασίας, ακόμα και σε υγειονομικές μονάδες.

Υποστηρίζει ότι έτσι προκαλείται «άνιση μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες, αφού ειδικά αυτά εμποδίζονται, στους χώρους που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να περιθάλπονται, να ψυχαγωγηθούν κτλ.».

Δεν είναι η πρώτη δημόσια καταγγελία μελών του σωματείου ενάντια στο παθητικό κάπνισμα, καθώς έχουν προηγηθεί αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη για κρούσματα παθητικού καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -πρώην ΤΕΙ Πειραιά-, επιστολές στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και κλήσεις για υγειονομικό έλεγχο σε χώρους όπως το ΕΦΚΑ-πρώην ΙΚΑ Πατησίων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - μετά από καταγγελίες μελών της ομάδας.

Προτάσεις

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ προτείνει βελτιώσεις στα πρότυπα της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία ορίζει «εξουσιοδοτημένο λειτουργό», π.χ. αστυνομικός, επιθεωρητής εργασίας, υγειονομικός ελεγκτής κ.λπ., που θα εισέρχεται στους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και θα ελέγχει για τυχόν παραβιάσεις.

«Είναι απαράδεκτο π.χ. ένας φοιτητής με αναπνευστική ασθένεια και τακτική χρήση οξυγονοθεραπειών να παρεμποδίζεται να παρευρεθεί σε κλειστό χώρο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι διευθυντές του Erasmus, όταν επισκέπτονται τα πανεπιστήμιά μας, παθαίνουν σοκ με την εικόνα που αντικρίζουν», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος, η αφορμή για να ξεκινήσει την καμπάνια για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα των ΑμεΑ και όσων υποφέρουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις ξεκίνησε το 2016, όταν πήγε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

«Τότε διαπίστωσα ότι γιατροί και τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών του κεντρικού ΚΕΠΑ στην Πειραιώς κάπνιζαν ακόμα και μέσα στους χώρους εξέτασης των ασθενών. Μόνο αφού τους στείλαμε τρεις υγειονομικούς ελέγχους, καταφέραμε να τα ξεκαπνίσουμε επιτέλους. Ομως δεν επαναπαυόμαστε...».

Ο ίδιος, αν και δεν πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα, έχει δυσανεξία στον καπνό. «Οταν βρίσκομαι σε χώρο καπνιστών ή που έχουν πρόσφατα καπνίσει μου πέφτει η πίεση, χλομιάζω, μου έρχεται τάση για λιποθυμία. Αμέσως αποχωρώ από τον χώρο. Εχω χάσει δουλειές σε λογιστικά γραφεία επειδή ζήτησα να εργαστώ σε μη καπνιστικό περιβάλλον».

Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγή


Πηγή: pancreta