NOMOPHOBIA-ο φόβος του να βρεθείς χωρίς το κινητό σου - Ειδήσεις Pancreta

Η νομοφοβία είναι ένας όρος που περιγράφει έναν αυξανόμενο φόβο στον σημερινό κόσμο – τον φόβο του να βρεθείς να είσαι χωρίς κινητή συσκευή ή εκτός επαφής του κινητού τηλεφώνου. Μεταξύ των σημερινών μαθητών γυμνασίων και φοιτητών, είναι σε άνοδο. Ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών πανεπιστημίου κάνει ντους με το κινητό τους τηλέφωνο. Ο μέσος έφηβος θα προτιμούσε να  χάσει μάλλον ένα δάχτυλο από ένα κινητό τηλέφωνο. Ένα αυξανόμενο ποσοστό στέλνει μηνύματα ή «τουιτάρει» αντί να μιλάει πραγματικά με άλλους.

Η Nomophobia υπάρχει παντού σε όλα σχεδόν τα βιομηχανικά έθνη. Ο όρος είναι μια σύντμηση για «nomobile-phone phobia», το οποίο επινοήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2010 του ταχυδρομείου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ταχυδρομείο ανέθεσε στην YouGov, έναν ερευνητικό οργανισμό, να εξετάσει τις ανησυχίες που υφίστανται οι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 53% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία τείνουν να είναι ανήσυχοι όταν “χάνουν το κινητό τους τηλέφωνο, εξαντλείται η μπαταρία του ή οι μονάδες τους ή δεν έχουν κάλυψη δικτύου”.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 58 % των ανδρών και το 47% των γυναικών πάσχουν από τη φοβία, και ένα επιπλέον 9% αισθάνονται στρες όταν τα κινητά τους τηλέφωνα είναι κλειστά. Στη μελέτη ελήφθησαν δείγματα 2.163 ατόμων. Πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) των ερωτηθέντων ανέφερε την επαφή με φίλους ή την οικογένεια ως τον κύριο λόγο που τους άγχωνε όταν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα άγχους που προκάλεσε η μέση περίπτωση nomophobia να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα της νευρικότητας πριν το γάμο και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Στις ΗΠΑ, έχει χειροτερέψει…

  1. Εξήντα πέντε τοις εκατό, ή περίπου δύο στα τρία άτομα, κοιμούνται με ή δίπλα στα σμαρτφον τους. (Μεταξύ των φοιτητών, είναι ακόμα υψηλότερο).
  2. Το τριάντα τέσσερις τοις εκατό παραδέχθηκε ότι απάντησε στο κινητό τους κατά τη διάρκεια προσωπικών στιγμών με τον σύντροφό τους.
  3. Ένας στους πέντε ανθρώπους μάλλον θα προτιμούσε να κυκλοφορεί ξυπόλητος για μια εβδομάδα από το να κάνει ένα διάλειμμα από το τηλέφωνό τους.
  4. Περισσότεροι από τους μισούς δεν κλείνουν ποτέ το τηλέφωνό τους.  Ένα πλήρες 66 τοις εκατό όλων των ενηλίκων υποφέρουν από nomophobia.

Ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα

Όποτε βρίσκομαι να χρειάζομαι κάτι για να το αντιμετωπίσω, πάντα ελέγχω τον τρόπο ζωής μου και την υγεία μου . Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ο βασικός μου κανόνας είναι ότι δεν επιτρέπω τον εαυτό μου να τεθεί υπό τον έλεγχο του οτιδήποτε. Εκτός από τα τρόφιμα, το νερό και το καταφύγιο, φρουρώ τον εαυτό μου ενάντια στην υποταγή σε οποιοδήποτε εθισμό που αρχίζει να υπαγορεύει τη συμπεριφορά μου. Αυτό περιλαμβάνει την τεχνολογία. Αναγνωρίζω ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, οι υπολογιστές και άλλες τεχνολογίες που εισάγονται στο μέλλον θα κάνουν τη ζωή μου πιο εύκολη και θα μου επιτρέψουν να δουλέψω πιο αποτελεσματικά. Η αρχή μου, όμως, είναι η εξής: Η τεχνολογία πρέπει να είναι υπάλληλος, όχι κύριος.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να διαμορφώσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση για τους μαθητές;

  • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν καθημερινές ώρες που απενεργοποιείτε το κινητό τηλέφωνο και αντιμετωπίζετε είτε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο είτε μοναξιά.
  • Ισορροπίστε την ώρα της οθόνης και τον χρόνο διαπροσωπικών επαφών κάθε εβδομάδα. Για κάθε ώρα που επενδύετε μπροστά σε μια οθόνη, επενδύστε σε ανθρώπινη επαφή.
  • Δοκιμάστε μια «τεχνολογίκη δίαιτα»  κάθε μήνα, όπου μπορείτε πραγματικά να τη βγάλετε για μια ημέρα ή περισσότερο χωρίς έναν υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο. Θα νιώσετε απελευθερωμένοι.
  • Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας τουλάχιστον 15 μέτρα μακριά από εσάς όταν κοιμάστε τη νύχτα. Συνειδητοποιώ ότι θα πρέπει να σηκωθείτε για να πιέσετε “snooze”, αλλά είναι ασφαλέστερο με αυτόν τον τρόπο.
  • Δημιουργήστε στην ημέρα σας ζώνες ώρας, όπου θα περνάτε το χρόνο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, αλλά θα έχετε και ζώνες χρόνου για οργανική, γνήσια αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Της Εύης Νικολοπούλου

Από Psychologytoday


Πηγή: nostimonimar