Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για τις πυρκαγιές με ενεργοποίηση του συνόλου του δυναμικού του - Ειδήσεις Pancreta

Εν όψει των πυρκαγιών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την Αττική και του τραγικού απολογισμού τους, το υπ. Υγείας δηλώνει ότι παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του (ΕΚΕΠΥ, νοσοκομεία και ΚΥ, ΕΚΑΒ κ.ά.) και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια υπουργεία συνεισφέρει στη μεγάλη προσπάθεια «επούλωσης των πληγών» της τραγωδίας. Μια συνοπτική αναφορά περιλαμβάνει τα εξής:

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, διεκομίσθησαν προς το ΠΓΝΑ «Αττικόν» 8 περιστατικά κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης παρασχέθηκαν οι Α’ Βοήθειες από το ΚΥ Μεγάρων σε κατοίκους της περιοχής.

Στις 20:00, το ΕΚΕΠΥ λαμβάνει πληροφορία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ» και ΓΝΑ «Σισμανόγλειο». Την ίδια στιγμή και κατόπιν αιτήματος του ΠΣ, αποστέλλεται στην περιοχή μεγάλος αριθμός Ασθενοφόρων και ΚΙΜ.

Από τις 23:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διακομίσθηκαν, στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»: 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους. Στο ΓΝΑ «Σισμανόγλειο»: 55 περιστατικά, στο ΓΝΑ «ΚΑΤ»: 12 περιστατικά εκ των οποίων τα 4 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους, στο ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»: 2 περιστατικά, στο ΠΓΝΑ «Αττικόν»: 8 περιστατικά και στο ΓΝ Παίδων «Η Αγ. Σοφία»: 16 περιστατικά (παιδιά). Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν Α’ Βοήθειες από διασώστες και Ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

Χθες, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα Νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων έχει ως εξής: ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»: 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς, ΓΝΑ «ΚΑΤ»: 3 νοσηλευόμενοι και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς, ΓΝΑ «Σισμανόγλειο»: 26 νοσηλευόμενοι, ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»: 9 νοσηλευόμενοι, ΠΓΝΑ «Αττικόν»: 6 νοσηλευόμενοι και ΓΝ Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά). Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

Χθες το πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, μετέβη στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πληγείσες περιοχές, για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεών τους. Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ομαλά, ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό. Η 1η ΥΠε σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια από τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αποτελούμενα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και ψυχολόγους, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πληγείσα περιοχή.

Αξιοποιούνται επίσης εθελοντές γιατροί, ενώ συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό από δωρεές πολιτών. Το υλικό θα διαχειρίζεται κεντρικά η αποθήκη της 1ης ΥΠΕ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Τέλος, έχοντας ταυτόχρονα ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης το βλέμμα του στραμμένο στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται τις μέρες αυτές και στα Χανιά, και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέβαλε αποφασιστικά στην αποστολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων στον Νομό.

 

Αθήνα, 25-07-2018

Το Γραφείο Τύπου

Του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη


Πηγή: pancreta