Τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής στο άγχος - Ειδήσεις Pancreta

Οι ασκήσεις αναπνοής ή pranayama, είναι μια από της βασικές μεθόδους της γιόγκα αλλά και ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι, ειδικά όταν δουλεύουν με άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος ή κρίσεις πανικού.

Η διαφραγματική αναπνοή είναι η πιο γνωστή τεχνική αναπνοής, αλλά νέα επιστημονική έρευνα αρχίζει να ρίχνει φως σε άλλες τεχνικές της pranayama και τα οφέλη τους.

Η διαδικασία της αναπνοής αφορά την διασύνδεση του εθελοντικού νευρικού μας συστήματος και του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος. Η Nadi shodhana ή εναλλαγή ρινικής εισπνοής, έχει μακρά ιστορία στην ιατρική και τη γιόγκα και θεωρείται ότι εναρμονίζει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μια ισορροπημένη φυσική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία, σύμφωνα με το mindbodygreen.

Ενώ η επιστήμη δεν έχει ακόμη διερευνήσει πραγματικά τι μπορεί να συμβαίνει όσον αφορά την εγκεφαλικής λειτουργίας των δύο ημισφαιρίων κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνικής αναπνοής, πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι έχει πράγματι κάποιες πολύ ισχυρές θετικές επιδράσεις.

Θετικές επιδράσεις της διαφραγματικής αναπνοής 

  • Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Ενισχύει τις αναπνευστικές λειτουργίες: αυξάνει την αναπνευστική δύναμη και την αντοχή.
  • Βελτιώνει την προσοχή και τον συντονισμό των κινήσεων.

Έτσι η Nadi Shodhana κάνει καλό στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό μας.

Πώς να εφαρμόσετε την τεχνική αναπνοής γιόγκα με εναλλαγή ρινικής εισπνοής, για να διώξετε το άγχος της στιγμής

Nadi Shodhana Πρακτική

  • Καθίστε σε μια άνετη στάση. Χαλαρώστε το σώμα και αναπνεύστε φυσικά για λίγα λεπτά, επιτρέποντας στο μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσει.
  • Ακουμπήστε το αριστερό σας χέρι στο γόνατό σας.
  • Με το δεξί χέρι, φέρτε δύο εκτεταμένα δάκτυλα και ακουμπήστε τα ελαφρά στη γέφυρα της μύτης σας. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας απαλά πάνω δεξί ρουθούνι. Τοποθετήστε τα άλλα δάχτυλα απαλά επάνω αριστερό ρουθούνι σας.
  • Κλείστε τα μάτια σας και να ξεκινήσετε απαλά να κλείνετε το δεξί σας ρουθούνι (χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα) και εισπνεύστε αργά, βαθιά, ομαλά, απαλά και χωρίς πίεση μόνο από το αριστερό ρουθούνι.
  • Μετά, κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι (χρησιμοποιώντας τα μικρά δάχτυλα) και αφήστε ελεύθερο το δεξί. Εκπνεύστε μέσα από το δεξί ρουθούνι. Στη συνέχεια εισπνεύστε μέσα από το ίδιο (δεξί) ρουθούνι.
  • Τώρα κλείστε πάλι το δεξί ρουθούνι και αφήστε ελεύθερο το αριστερό. Εκπνεύστε μέσα από το αριστερό ρουθούνι και εισπνεύστε ξανά από το ίδιο.
  • Συνεχίστε το ίδιο μοτίβο για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε.
  • Όταν τελειώσετε, χαλαρώστε και τα δύο σας χέρια και αναπνεύστε πάλι φυσιολογικά για μερικές στιγμές προτού ανοίξετε τα μάτια σας.

πηγή


Πηγή: pancreta