«Πράσινο φως» του ΣτΕ στο άνοιγμα επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ο κύβος ερρίφθη για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, και ειδικότερα στη χορήγηση αδειών για ίδρυση φαρμακείων και σε ιδιώτες που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, υπό προϋποθέσεις, καθώς και σε Συνεταιρισμούς. 

Το «πράσινο φως» για το πλήρες άνοιγμα άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄τμήμα) κρίνοντας τελικά συνταγματικό και νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού   Υγείας Ανδρέα Ξανθού, εκτός από μία παράγραφο που αφορά  τη συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Το σχέδιο Π.Δ. προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και
  • Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Με την τωρινή γνωμοδότηση (26/2018) του ΣτΕ, κρίθηκε ότι είναι συνταγματική η πρόβλεψη του διατάγματος «περί της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ΕΠΕ ιδιοκτησίας αδειούχου- μη φαρμακοποιού, επιστήμονα φαρμακοποιού με ποσοστό εταιρικής μερίδας 20%» και προστίθεται ότι «η νέα ρύθμιση περί διαχωρισμού του ιδιοκτησιακού και επιχειρησιακού τομέα των φαρμακείων από τον τομέα της παροχής αμιγώς φαρμακευτικών υπηρεσιών θεσπίζεται νομίμως, από το ελληνικό Κράτος, κατ' εκτίμηση των σύγχρονων διεθνών αντιλήψεων περί ανοίγματος των ελεύθερων επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό, λαμβανομένων υπόψη και των δεσμεύσεων της χώρας για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με μείωση των περιορισμών, μεταξύ άλλων στα φαρμακεία».   

Όπως προβλέπεται, ειδικότερα, ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως ΕΠΕ, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας  του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. 

»Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό τότε  το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει  ως Ανώνυμη Εταιρεία. "Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα". Για το 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

πηγή


Πηγή: pancreta