Από τη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα Μπόργιανς - Ειδήσεις Pancreta

Πρόκειται για πάνω από 10.000 δεδομένα ατόμων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό περιφερειακό υπουργείο.

Ας σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά έχουν περιέλθει στην κατοχή των φορολογικών αρχών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) στο πλαίσιο δικών τους ερευνών για τον εντοπισμό γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία.

Τα 10.000 αυτά δεδομένα Ελλήνων αφορούν φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος του υπολοίπου των λογαριασμών να κυμαίνεται στα 4 δις ελβετικά φράγκα, δηλαδή στα 3,7 δις ευρώ περίπου.

Για ένα «σημαντικό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στη χώρα», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της ΒΡΒ Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, προσθέτοντας ότι «εμείς στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία υποστηρίζουμε τις αρχές της χώρας όσο μπορούμε.

Λόγω του επιτυχούς έργου του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε”, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρατίδιο της ΒΡΒ έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αγοράζοντας επανειλημμένως CD με λογαριασμούς γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία . Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 671 εκατομμύρια ευρώ.

Ζήλος και αποφασιστικότητα από την νυν κυβέρνηση

Η χθεσινή αποστολή των στοιχείων στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν προέκυψε φυσικά αίφνης, αντιθέτως ήταν το αποτέλεσμα συχνών επαφών που είχαν το τελευταίο διάστημα οι δυο πλευρές.

Όπως είπαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών της ΒΡΒ προς τη Deutsche Welle, το ελληνικό κλιμάκιο που βρίσκεται σε επαφή με τους γερμανούς συναδέλφους είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να λάβει αυτά τα στοιχεία.

Μολονότι οι σχετικές επαφές είχαν ξεκινήσει παλαιότερα, η νυν κυβέρνηση είναι εκείνη που επέδειξε τη δέουσα αποφασιστικότητα και το ζήλο αλλά και η οποία έκανε συγκεκριμένα βήματα για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να λάβει τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η νυν κυβέρνηση έχει όντως τη βούληση να προχωρήσει με τον έλεγχο της λίστας αυτής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βούληση αυτή εξέλειπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πηγή: DW


Πηγή: enikonomia.gr