Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να αποκτήσει ιδία αντίληψη για την κατάσταση στην περιοχή.

Εμπλοκή έχει προκύψει μετά την απόφαση των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» να μην επιτρέπουν τη διέλευση σε μετανάστες συγκεκριμένων χωρών.

Στον καταυλισμό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, βρίσκονταν το πρωί του Σαββάτου 3.825 πρόσφυγες, ενώ σε περίπου 1.200 οικονομικούς μετανάστες δεν επετράπη η είσοδος στην ΠΓΔΜ, καθώς δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, για τους οποίους η διέλευση συνεχίζεται κανονικά.

Τον υπουργό συνόδευσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαμπρόπουλος.

Από χθες, επιταχύνθηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή, στον καταυλισμό να έχει μείνει μικρός αριθμός προσφύγων.

Ωστόσο, στην περιοχή παραμένουν εδώ και τρεις μέρες, Μαροκινοί, Ιρανοί και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση διέλευσης στην ΠΓΔΜ.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ, 4.840 πρόσφυγες από τις παραπάνω χώρες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Ωστόσο, απαγορεύουν σε μετανάστες από άλλες χώρες, όπως από το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα 1.500 από αυτούς να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής και να διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας επιτακτικά από την αστυνομία της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψει τη διέλευση.

«Κάνουμε καλά τη δουλειά μας»

Ο αναπληρωτής υπουργός από την Ειδομένη απάντησε με αυστηρό τρόπο και στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μουζάλας επισήμανε ότι «δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

«Αυτό που μας έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνουμε και απ' ό,τι φαίνεται όχι τυχαία και οι δύο πέρασαν μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε.» είπε και κατέληξε:

«Αλλά επειδή δύο, δέκα, είκοσι πέρασαν από την Ελλάδα συνδέουν γραμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη και γενικότερα με τους πρόσφυγες, είπε πως «ξεκίνησε από τη Σλοβενία και συνεχίστηκε σαν ντόμινο και έχουν απαγορεύσει την επανεισδοχή μεταναστών».

«Υπάρχει ένα πρόβλημα. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Εξήγησε δε πως υπάρχει σχέδιο «πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να απεγκλωβιστεί η περιοχή» και ανέφερε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, με θέμα το προσφυγικό, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Υπάρχει σχέδιο και τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί για τις 17.00, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.


Πηγή: efsyn.gr