Σκαλίζοντας τα γεγονότα - Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία - Ειδήσεις Pancreta

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…


20 Φεβρουαρίου 1810: Εκτελείται ο Αντρέας Χόφερ, ηγέτης της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Ο Αντρέας Χόφερ (Σαν Λεονάρντο ιν Πασιρία, 22 Νοεμβρίου 1767 – 20 Φεβρουαρίου 1810) ήταν Αυστριακός πανδοχέας και πατριώτης, εθνικός ήρωας της Αυστρίας. Υπήρξε ο αρχηγός της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Ήταν πανδοχέας που ασχολήθηκε με την πολιτική και πολέμησε για την Αυστρία εναντίον των Γάλλων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Τρίτου Συνασπισμού. Το 1809 υπήρξε ο θρυλικός αρχηγός της εξέγερσης κατά των γαλλοβαυαρικών δυνάμεων που αποτέλεσε την σπίθα για τον Πόλεμο του Πέμπτου Συνασπισμού. Το τέλος του ήρθε σύντομα με τη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Ο Ναπολέοντας ισχυρίστηκε στον πρίγκηπα και καγκελάριο της Αυστρίας Κλέμενς φον Μέττερνιχ (ο οποίος και ήταν ο ουσιαστικός κυβερνήτης της Αυστρίας εκείνη την εποχή), ότι η εκτέλεση του Χόφερ έγινε ενάντια στις επιθυμίες του. Ο Αντρέας Χόφερ εκτελέστηκε δια τυφεκισμού. Όταν τον πήραν για εκτέλεση, οι άλλοι φυλακισμένοι είχαν κολλήσει τα πρόσωπά τους στα κάγκελα των παραθύρων, ενθαρρύνοντάς τον όλοι, από τον επαναστάτη μέχρι τον πιο κοινό κλέφτη. Πέρασε μπροστά από τη θύρα Πόρτα Τσερέζα με το κεφάλι ψηλά και τη γροθιά του να σφίγγει τον Εσταυρωμένο, έναν απλό σταυρό που έγινε σύντομα σύμβολο αντίστασης. Σε όλη την Ευρώπη κυκλοφόρησαν σύντομα περισσότερες γκραβούρες της παράστασης «Η εκτέλεση του Αντρέα Χόφερ», από κάθε άλλο επαναστατικό φυλλάδιο. Αρνήθηκε να του φορέσουν μαντήλι γύρω από τα μάτια και έδωσε κάποια κέρματα που είχε στην τσέπη του στον επικεφαλής δεκανέα του εκτελεστικού αποσπάσματος, λέγοντάς του να πυροβολήσει ίσια μπροστά.

20-February-01

20 Φεβρουαρίου 1816: Η όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης.

20-February-02

20 Φεβρουαρίου 1872: Ανοίγει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως The Met) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

20-February-03

20 Φεβρουαρίου 1891: Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος. Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος είναι ένας από τους παλαιότερους αθλητικούς της Ελλάδας. Διατηρεί τμήματα σε πλήθος αθλημάτων και έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στα περισσότερα. Από τα πλέον δημοφιλή πρόκειται για αυτά σε μπάσκετ, στίβο και χάντμπολ. Καλείται ο σύλλογος των Ολυμπιονικών, καθώς 16 αθλητές του στέφθηκαν νικητές στους Ολυμπιακούς αγώνες από μία ή περισσότερες φορές. Σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων, είναι το τρίτο σωματείο στο βόλεϊ και πέμπτο στο μπάσκετ ανδρών. Έδρα του αποτελεί το κλειστό γυμναστήριο του Πανελλήνιου με χωρητικότητα 1.100 θεατών.

20-February-04

20 Φεβρουαρίου 1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με γερμανούς βιομηχάνους με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος.

20-February-05

20 Φεβρουαρίου 1988: Έναρξη του πολέμου στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Οι αρμενικές δυνάμεις συγκρούονται με τις αζέρικες δυνάμεις για την διεκδίκηση της περιοχής. Ο πόλεμος θα διαρκέσει 6 χρόνια. Η κατάληξη θα είναι de facto ένωση της περιοχής με το αρμενικό κράτος.

Oleg Litvin - Photo Homeless as a refugee - Probably Spring / Summer 1993

Oleg Litvin – Photo Homeless as a refugee – Probably Spring / Summer 1993

πηγή


Πηγή: pancreta