Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (LIVE) - Ειδήσεις Pancreta

Μετά από δύο και κάτι μήνες αναμονής, ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ιστορική αλλαγή σελίδας για τις ΗΠΑ, της οποίας το περιεχόμενο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία ο νέος αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων, ενώ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Τα προηγούμενα χρόνια υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων χωρών και όχι τα δικά μας. Κάναμε άλλες χώρες πλούσιες, και βοηθήσαμε άλλες βιομηχανίες άλλων χωρών να πλουτίσουν και αφήσαμε να συρρικνωθεί ο αμερικανικός πλούτος. Τα εργοστάσιά μας έκλεισαν. Ο πλούτος της μεσαίας τάξης έχει λεηλατηθεί. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Κοιτάζουμε το μέλλον» είπε ο Τραμπ.

Συνεχίζοντας, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «θα φέρουμε πίσω τα όνειρά μας. Τώρα είναι η εποχή της δράσης, τέρμα τα κούφια λόγια. Η χώρα μας θα ευημερήσει. Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τα μυστήρια του διαστήματος. Ό,τι χρώμα κι αν έχει το δέρμα μας, όλοι μας έχουμε μέσα μας το κόκκινο αίμα του πατριωτισμού. Κανείς δεν θα σας αγνοήσει ποτέ ξανά. Από κοινού θα καταστήσουμε την Αμερική σπουδαία ξανά. Θα κάνουμε μαζί την Αμερική πιο ασφαλή ξανά. Ο θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός ας ευλογεί την Αμερική».

Ήδη από την πρώτη μέρα του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να υπογράψει προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, με τα οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ χθες Πέμπτη, προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν δράση εντός του Σαββατοκύριακου και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

«Όλα αρχίζουν σήμερα.Το κίνημα συνεχίζεται - η δουλειά αρχίζει», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο 70χρονος Τραμπ, που θα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά το Οβάλ Γραφείο. Είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δεν έχει προηγούμενη πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία και ουσιαστικά συμβολίζει τη περίφημη στροφή του αμερικανικού εκλογικού σώματος από την παραδοσιακή πολιτική σκηνή.

Περίπου 900.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου και του αντιπροέδρου του, Μάικ Πενς. Μετά τη λήξη της τελετής, τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο. Περίπου στις 21:30 ώρα Ελλάδας, ο νέος Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο, ενώ περίπου στις 22:00 ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Αύριο Σάββατο από τις 02:00 μέχρι τις 6:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι. Μεταξύ 17:00 και 18:00 ώρα Ελλάδας ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

πηγή


Πηγή: pancreta