Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ισχυρίστηκε τώρα ότι δεν πρόκειται για «ιερό κείμενο» και ότι το περιεχόμενό της «θα πρέπει να συζητηθεί». 
 

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «A Haber» φιλοξενεί τα νέα σχόλια του «σουλτάνου» για τη συνθήκη της Λωζάνης. «Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές;» φέρεται να διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης». 

«Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο» φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, που συμπλήρωσε ότι η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. 

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» δήλωσε προκλητικά, αναφέροντας παράλληλα ότι έχει «δικαίωμα λόγου» όσο και αν προσπαθούν να του το αφαιρέσουν. 

πηγή


Πηγή: pancreta