Ανενόχλητες δρούν ακροδεξιές συμμορίες στον καταυλισμό προσφύγων στη Χίο - Ειδήσεις Pancreta

Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Έπεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας. Παράλληλα, η ακροδεξιά συμμορία που δρά στο νησί χτύπησε αλληλέγγυους πολίτες.

ckrifrkwyaavwst

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης οι ακροδεξιοί ξεκίνησαν επιθέσεις, ρίχνοντας εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τις σκηνές των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας (κάηκαν τουλάχιστον δύο), με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να αναγκαστούν να βγουν από τον καταυλισμό και να βρουν προσωρινό καταφύγιο έξω από το κοντινό κτίριο της Ιχθυόσκαλας, με τα παιδιά τους τυλιγμένα σε κουβέρτες προσπαθώντας να τα προφυλάξουν από το κρύο.

Στο χώρο βρέθηκαν αλληλέγγυοι προσπαθώντας να παρέχουν βοήθεια, ενώ η είσοδος προς τον καταυλισμό ήταν αποκλεισμένη μεν από την αστυνομία, αφήνοντας όμως όλο τον παρακείμενο δρόμο ελεύθερο για τη δράση ακροδεξιών που ανά μπουλούκια πέταγαν σποραδικά πέτρες ή άλλα αντικείμενα από ψηλά προς τον καταυλισμό.

Οταν δύο αλληλέγγυοι βγήκαν σε αυτό το δρόμο, ανέφεραν πρώτα στους αστυνομικούς (υπήρχε αστυνομικός φραγμός με δύο περιπολικά) ότι σκοπεύουν να διασχίσουν τον δρόμο για να φέρουν αυτοκίνητο και  να μεταφέρουν μερικές γυναίκες και παιδιά σε ασφαλέστερο χώρο. Ούτε 100 μέτρα παρακάτω, όμως, συνάντησαν ένα μπουλούκι 30-40 ακροδεξιών που άρχισαν να τους βρίζουν χυδαία, παρουσία μάλιστα τουλάχιστον ενός ένστολου αστυνομικού.

Αμέσως μετά, οι περισσότεροι εξ αυτών επιτέθηκαν στους δύο αλληλέγγυους, τους έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τους κλωτσούν, μέχρι να εμφανιστούν αστυνομικοί με πολιτικά που απομάκρυναν τα θύματα από τον όχλο. Οι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν όταν έφτασε διμοιρία των ΜΑΤ, οπότε οι τραμπούκοι απλώς μετακινήθηκαν λίγο παραπέρα. Ουδεμία σύλληψη ή προσαγωγή δεν έγινε από την αστυνομία.

hios_v_1811

Οι δύο αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν τα χτυπήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση μήνυσης. Αργότερα στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και πρόσφυγας χτυπημένος από ακροδεξιούς.

Πίσω στη Σούδα, και αρκετή ώρα αργότερα από το συμβάν, η αστυνομία καθυστερημένα προσπάθησε να ελέγξει κάποια από τα στενά που «κατοπτεύουν» τον καταυλισμό, ενώ το λιμενικό ζήτησε από τους πρόσφυγες που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο μπροστά από το κτίριο της ιχθυόσκαλας να μεταφερθούν παραπέρα «για να μην εμποδίζουν τη λειτουργία της» (πηγή: Απλωταριά)

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου.

Δήμαρχος Χίου: Να αδειάσει άμεσα ο προσφυγικός καταυλισμός.

Την ανάγκη «σήμερα κιόλας να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου» επεσήμανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς.

«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε έχει  γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.

Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του «πού να τους πάω», του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.

ΚΚΕ: Οργανωμένη προβοκάτσια τα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι πριν από τις συμπλοκές των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, «προηγήθηκε επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων». Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».

Το βίντεο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό της Gabrielle Tan στο Facebook:

πηγή


Πηγή: pancreta