Ιστορική ομιλία Ομπάμα το μεσημέρι - Επίσκεψη στην Ακρόπολη για τον Αμερικανό πρόεδρο - Ειδήσεις Pancreta

Μία ιστορική, όπως αναμένεται, ομιλία θα εκφωνήσει το μεσημέρι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι θα πει ο Αμερικανός πρόεδρος, αναμένεται να αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και να στείλει εκ νέου μηνύματα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που έχει περάσει λόγω της παρατεταμένης κρίσης, καθώς και για το αίτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πριν την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί το πρωί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (σημειωτέον ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων θα παραμείνουν κλειστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας), ενώ μετά την ομιλία του θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με προορισμό το Βερολίνο, που είναι ο επόμενος σταθμός της τελευταίας του περιοδείας στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»

«Θέλω να σας συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την Οικονομία. Μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης». Αυτό υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα» είπε, «για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές». «Όσον αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη και επανέλαβε εμφατικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στον οποίο μίλησε στον ενικό αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα: «συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική ο Οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης». «Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ο σωστός», τόνισε ακόμη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες», αλλά και για το προσφυγικό, αναφορικά με το οποίο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων». «Αλέξη σ' ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό», συμπλήρωσε.

πηγή


Πηγή: pancreta