LIVE: Σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες - Ειδήσεις Pancreta

Και επίσημα πλέον ρίχτηκαν στο «κυνήγι» της αμερικανικής προεδρίας, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ. Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα, για τις προεδρικές εκλογές ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιπες Πολιτείες.

Μετά από δυο προεδρικές θητείες του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα οι αμερικανοί πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα. Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters. Οι πιθανότητες νίκης της ήταν περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείτο του Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση. Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Θεωρείται πάντως ότι αν ο Τραμπ ηττηθεί στη Φλόριντα ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη κάπου αλλού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ, ο οποίος έλαβε περισσότερες ψήφους στο σύνολο έχασε όμως σε αριθμό εκλεκτόρων. Έχει σημασία ότι ακόμη κι αν κάποιος από τους δύο επικρατήσει σε μια πολιτεία για μία μόνο ψήφο, παίρνει όλους τους εκλέκτορες της περιοχής. Ως εκ τούτου ορισμένες πολιτείες, όπως οι παραπάνω, παίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καθοριστικό ρόλο.

Πώς λειτουργεί το σύστημα των εκλεκτόρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά. Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται συνολικά 270 εκλέκτορες.

Οι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο, ανανεώνουν το 1/3 της Γερουσίας (σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 έναντι 46) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (247 έναντι 188). Σε 12 πολιτείες θα εκλεγούν επίσης κυβερνήτες ή και τοπικές αρχές ή θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν σε τοπικά δημοψηφίσματα. Αξίζει τέλος να επισημάνουμε -για την Ιστορία- πως δεν υπάρχουν μόνο η Χίλαρι και ο Τραμπ αλλά και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Γκάρι Τζόνσον του «Libertarian Party», η Τζιλ Στέιν των Πρασίνων, ο Ντάρελ Κασλ του «Constitution Party» και ο ανεξάρτητος Έβαν ΜακΜάλιν.

Χάρτης του εκλεκτορικού σώματος. Με κόκκινο οι πολιτείες που ψηφίζουν παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνους / Με ροζ οι πολιτείες στις οποίες έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι / Με μπλε οι πολιτείες που ψηφίζουν παραδοσιακά Δημοκρατικούς / Με γαλάζιο οι πολιτείες που έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί / Με κίτρινο οι πολιτείες τις οποίες διεκδικούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Οι κρίσιμες Πολιτείες αναδεικνύουν τον νικητή

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν συνέχεια την έκφραση «swing state». Τί είναι; Αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που πρόκειται να καθορίσει τον νικητή των εκλογών. Για την ακρίβεια πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο. Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως έδιναν μεσοσταθμικά προβάδισμα στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον με τέσσερις μονάδες, ωστόσο σε γενικές γραμμές το προβάδισμα αυτό κινείται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Χαρακτηριστικό πάντως της κρισιμότητας της αναμέτρησης είναι η απόφαση της Χίλαρι Κλίντον να επισκεφτεί την Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες το Μίσιγκαν, παρά το γεγονός ότι κανένας ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει επικρατήσει σε αυτή την πολιτεία από το 1988. Οι Δημοκρατικοί πάντως είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για το Κολοράντο, τη Νεβάδα και τη Βιρτζίνια ενώ αντίθετα παραμένουν ανήσυχοι για τις προοπτικές τους στο Οχάιο, την Αϊόβα και το Μίσιγκαν. Η εκλογική βάση των Δημοκρατικών έχει εμπλουτιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων, έγχρωμων μειονοτήτων και των αμερικανών στα προάστια του Ντένβερ, του Μαϊάμι, του Λας Βέγκας και της Ουάσινγκτον.

Αριθμός ρεκόρ στις κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον. Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Όμως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας, που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάδα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012.

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα. Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Στο μεταξύ, η επιστολική ψήφος στο Κολοράντο, δίνει προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους Οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο, σχολιάζει το CNN. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ. Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν' αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNN.


Πηγή: koutipandoras