Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Γιατί ενοχλούνται; Τα νησιά ήταν δικά μας» - Ειδήσεις Pancreta

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τα 93 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

«Μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά» είπε. 

Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία του τουρκικού πολιτισμού.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας,. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση Ερντογάν σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας, στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο, και συγκεκριμένα στην κεμαλιστική αντιπολίτευση, καθώς είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι». Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η δήλωση αφορά και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έρχει ο Τούρκος Πρόεδρος στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ. 

Η νέα αυτή δήλωση, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο από ένα κύμα αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

πηγή


Πηγή: pancreta