Σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε επί τέσσερα χρόνια τα στραβά μάτια για το παράνομο λογισμικό χειραγώγησης των ρύπων της Volkswagen.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι υπάλληλοι των Βρυξελλών «απαγοητευμένοι» από την αδράνεια των Επιτρόπων, διέρρευσαν την απάτη στην αμερικανική περιβαλλοντολογική οργάνωση ICCT, η οποία μετά από δική της έρευνα έστειλε τα καταδικαστικά για τον γερμανικό κολοσσό ευρήματα στην αρμόδια ομποσνδιακή υπηρεσία EPA.

Η αρχική πληροφορία προς την Κομισιόν, γράφει το WirtschaftsWoche, φαίνεται ότι προήλθε από ένα προμηθευτή της VW, ο οποίος είχε ενημερώσει τον τότε Επίτροπο ΒιομηχανίαςAntonio Tajani (2009-2014), για πιθανή χειραγώγηση των εκομπών ρύπων στους σχετικούς ελέγχους.

Προς το παρόν η νυν Επίτροπος αρμόδια για την Βιομηχανία Elzbieta Bienkowska - πρώην υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης επί πρωθυπουργίας Ντόναλντ Τουσκ - αρνείται να σχολιάσει τις αποκαλύψεις. 

Ο Ιταλός πολιτικός Antonio Tajani- που μετά την θητεία του στην Κομισόν εξελέγη πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και φιλοδοξεί να είναι ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία του σώματος το 2017- ήταν και ένας από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν.


Πηγή: efsyn.gr