Συμβιβασμός με προσωρινή εκεχειρία - Ειδήσεις Pancreta

Μετά την αναδίπλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου («οι όποιες παρεξηγήσεις λύθηκαν, ο διάλογος θα συνεχιστεί») και ο υπουργός Παιδείας χαμηλώνει τους τόνους, κάνοντας λόγο για σχέσεις συνεργασίας με την Εκκλησία, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Με τα περσινά βιβλία το μάθημα των Θρησκευτικών φέτος.

Ύστερα από την «άρση των παρεξηγήσεων» μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και εκπροσώπων της Εκκλησίας, τόσο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο υπουργός Παιδείας αφήνουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και κάνουν λόγο για σχέσεις συνεργασίας.

Η αρχή έγινε από τον αρχιεπίσκοπο που δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το κυβερνητικό επιτελείο ότι «οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν και τώρα αρχίζει αγώνας συνεργασίας».

«Οι σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Εκκλησία είναι οι σχέσεις που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις οι οποίες αποβλέπουν στη βελτίωση της χώρας μας, στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση», σχολίασε στο ίδιο ύφος, σήμερα, ο Νίκος Φίλης, δηλώσεις που αποτυπώνουν κλίμα ηρεμίας μετά τη νηνεμία.

Με τα ίδια βιβλία φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε, επίσης, ότι με βάση τα περσινά βιβλία θα εφαρμοστούν φέτος τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι και αυτά τα βιβλία είχαν συναντήσει την ισχυρή αντίδραση της Εκκλησίας όταν πρωτοεκδόθηκαν αλλά διδάχθηκαν επί σειρά ετών, διότι η απόφαση για την εκπαίδευση είναι θέμα του κράτους με σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, θα γίνει η αξιολόγηση φέτος των νέων προγραμμάτων και πριν γραφτεί το νέο βιβλίο θα υπάρξει διάλογος με τους εκπαιδευτικούς και με εκκλησιαστικούς φορείς γύρω από τα ζητήματα της εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών, διευκρίνισε ο υπουργός.

«Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες, δεν είναι να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους των διαφόρων θεσμών, ιδιαίτερα των κορυφαίων θεσμών όπως είναι η Εκκλησία και η Πολιτεία», πρόσθεσε.

Το Σύνταγμα

Ειδικά για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση-εκπαίδευση, είπε ότι το Σύνταγμα δεν ομιλεί για χριστιανική, πολύ περισσότερο ορθόδοξη, διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου. Μιλάει γενικά για την εθνική και θρησκευτική αγωγή, των παιδιών ως αποστολή του σχολείου, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το σχολείο προετοιμάζει, όχι πιστούς αλλά πολίτες.

«Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Και μερικές φορές στον δημόσιο διάλογο ηθελημένα ή αθέλητα παραποιείται αυτή η ρητή συνταγματική διάταξη σχετικά με τους σκοπούς της εκπαίδευσης», εξήγησε.

Ο υπουργός Παιδείας κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο θέλει να αναμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών -«υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί»-  προκειμένου να είναι ένα μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών, με ιδιαίτερη βεβαίως έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό που αποτελεί ένα στοιχείο καθοριστικό για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης.

πηγή


Πηγή: pancreta