Φόροι από 50% έως 60% για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων - Ειδήσεις Pancreta

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων», το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Συμφωνία έχει επιτευχθεί από τις συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος. 

Συγκεκριμένα, αρμόδιες πληγές αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. 

Ακόμη, το σχέδιο νόμου θα δίνει περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. 

Αφού εκπνεύσει η προθεσμία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις φορολογούμενων που απευθύνονται στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να φορολογηθούν για εθελοντικά δηλωθέντα εισοδήματα. 

Τέλος, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να είναι η ενοποίηση και κυρίως η διεύρυνση των λιστών φοροδιαφυγής, στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 1.270.047 ΑΦΜ.

πηγή


Πηγή: pancreta