Μετά από μία περίοδο ύφεσης στις διακοπές ρεύματος, η οποία οφείλεται τόσο στην αποσύνδεση του "χαρατσιού" από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού όσο και από τις πολιτικές παρεμβάσεις (βλέπε μακρά προεκλογική περίοδο, δημοψήφισμα, φιλολαϊκή πολιτική) η επιστροφή στην πραγματικότητα ήταν σκληρή για όσους "ξεχνούσαν" ή δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

ADVERTISEMENT
 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίηθηκε το απόγευμα της Τετάρτης  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νίκος Χατζηαργυρίου ήδη τις τελευταίες 10 ημέρες τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων έχουν προχωρήσει σε 15.000 αποκοπές συνδέσεων την περίοδο των δύο εβδομάδων που η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε το "πράσινο φως" για να ξεκινήσουν οι αποκοπές συνδέσεων στους κακοπληρωτές.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι όπως ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης έχει δοθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ η εντολή για διακοπή ρεύματος σε 100.000 περιπτώσεις καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Χατζηαργυρίου οι περιπτώσεις αποσυνδέσεων δεν αφορά μόνο λαϊκές συνοικίες αλλά και ακριβά προάστια και βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Οι αριθμοί των αποκοπών της περιόδου αυτής είναι στα επίπεδα της περιόδου 2010- 2013 όπου είχαν διαμορφωθεί σε ετήσιο επίπεδο 300.000 - 350.000 περιπτώσεις τον χρόνο. Πέρυσι για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή οι αποκοπές είχαν περιορισθεί στο 1/4 από το υψηλό. 

Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στις ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ΔΕΔΔΗΕ από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015 έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 5.500 περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε όλη την χώρα με πρωταθλητές να είναι οικισμοί ρομά και οικογένειες μεταναστών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ώστε να παρουσιαστούν τα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ έως το 2020. Ένα από τα σημαντικότερα το οποίο αλλάζει την εμπειρία με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μετάβαση των δικτύων διανομής στην εποχή των "'έξυπνων δικτύων". Στα πλαίσια αυτά προτάσσεται πιλοτικό έργο τηλεμέτρησης χαμηλής τάσης που αφορά στην 170.000 μετρητές διατάξεων έως το 2018.

Συνολικά ο ΔΕΔΔΗΕ προωθεί για την επόμενη πενταετία 12 στρατηγικά έργα προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ που κύριο στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας.


Πηγή: news247