Ματέο Ρέντσι: «Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός» - Ειδήσεις Pancreta

Ημέρα πένθους και θλίψης στην Ιταλία που μαζεύει τα κομμάτια της μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης κοντά στο χωριό Αματρίτσε και άφησε πίσω του γκρεμισμένα σπίτια και συντρίμμια, καθώς και εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και άστεγους.

Η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 120, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτη έχουν συντελεστεί καταρρεύσεις κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές.  

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, συμπληρώνοντας πως άλλοι 368 έχουν τραυματιστεί. 

«Είναι τόσοι πολλοί οι νεκροί που δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση. Έχουμε ήδη ανασύρει αρκετές σορούς, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια... », είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι.

Ιταλία, σεισμός Angelo Carconi/ANSA via AP

Οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές, εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα γκρεμισμένα σπίτια.

Διάσωση εγκλωβισμένου στο Αματρίτσε Massimo Percossi/ANSA via AP

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος».

Οι υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας που ανέφεραν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια, υποστήριξαν πως πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Άκουιλα, του 2009.

Παγκόσμια συγκίνηση

Την επιθυμία τους να συνδράμουν την Ιταλία, μετά τον καταστροφικό σεισμό έχουν εκδηλώσει πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

Καταστροφές από τον σεισμό στην Ιταλία Massimo Percossi/ANSA via AP

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας: «Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε».

Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Amatrice Massimo Percossi/ANSA via AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

AP Photo

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία: «Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής».

AP Photo/Alessandra Tarantin

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην «πληγωμένη» Ιταλία, με κάθε τρόπο, είναι η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) «από την πρώτη στιγμή του φονικού σεισμού που έπληξε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ομόλογη Υπηρεσία της γείτονος, όσο και με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην περίπτωση που ζητηθεί».


Πηγή: efsyn.gr