Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κολαστήρια του Ασαντ - Ειδήσεις Pancreta

Τα κολαστήρια του Άσαντ

«Το πρώτο πράγμα που κάνει το βασανιστήριο είναι να σου πάρει την αξιοπρέπεια. Τσακίζει τον άνθρωπο»…

Την τελευταία αυτή φράση 20χρονου Σύρου δασκάλου κι επιζώντος των κολαστηρίων του Μπασάρ αλ Ασαντ επέλεξε η Διεθνής Αμνηστία για να τιτλοφορήσει τη συνταρακτική έκθεσή της «It Breaks the Human».

Μια βύθιση στο έρεβος -κυριολεκτικό και μεταφορικό- των υπόγειων συχνά κελιών στη στρατιωτική φυλακή Σαϊντνάγια, στα περίχωρα της Δαμασκού, αλλά και σε κρατητήρια των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της οργάνωσης, τουλάχιστον 17.723 κρατούμενοι -κατά μέσο όρο 300 τον μήνα- έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους από τις αρχές του ξεσηκωμού κατά του Ασαντ τον Μάρτιο του 2011 μέχρι τα τέλη του 2015, εξαιτίας βασανισμών «σε μαζική κλίμακα», ασθενειών από κακουχίες, ακόμα και ασφυξίας από έλλειψη εξαερισμού σε ανήλιαγα μπουντρούμια.

Περίπου 65.000 υπολογίζεται πως έχουν συλληφθεί και «αγνοούνται».

Οποιοσδήποτε θεωρηθεί αντίπαλος του καθεστώτος (από αντιφρονούντες ακτιβιστές μέχρι απλούς διαδηλωτές) κινδυνεύει με φυλάκιση, βασανιστήρια, βίαιη εξαφάνιση και θάνατο υπό κράτηση, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Μαρτυρίες από 65 επιζήσαντες, άντρες και γυναίκες, κάνουν λόγο για «ωμότητα στην πιο φρικτή μορφή της».

Μεταξύ πλείστων (αλλά απερίγραπτων) άλλων, εξιστόρησαν το «πάρτι καλωσορίσματος» από δεσμοφύλακες: το σάπισμα στο ξύλο των νεοαφιχθέντων, ακόμα και μέχρι θανάτωσης σε περιπτώσεις ήδη αρρώστων.

Τα τόσο πακτωμένα κελιά ώστε οι έγκλειστοι να ζουν σαν τα «σκουλήκια» -ενίοτε μαζί με πεθαμένους πια συγκρατούμενούς τους- χωρίς χώρο ούτε καν για να σταθούν όρθιοι.

Τα ηλεκτροσόκ, την φάλαγγα, το κάψιμο με βραστό νερό, τους σαδιστικούς βιασμούς ενώπιον συγγενών τους ή ακόμα και κρατούμενου από κρατούμενο με την απειλή εκτέλεσης.

Ολα αυτά «ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

Και καλεί τις ΗΠΑ αλλά πρωτίστως τη -σύμμαχο του Ασαντ- Ρωσία να ασκήσουν επιρροή στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου, ώστε να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές να διερευνήσουν πλήρως τις συνθήκες και τα κατά συρροήν εγκλήματα στα κολαστήρια του καθεστώτος.

efsyn.gr


Πηγή: nostimonimar.gr