Απέριψε το ΣτΕ τις ενστάσεις των καναλιών - Ειδήσεις Pancreta

Συνεχίζεται ο «χορός» ιδιαίτερα αρνητικών δικαστικών εξελίξεων για τους ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής εμβέλειας, που άνοιξε με τις προσφυγές τους εναντίον της διαδικασίας αδειοδότησης περιεχομένου μέσω δημοπρασίας των τεσσάρων καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Ένα γαϊτανάκι δικαστικών προσφυγών, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Πριν λίγο και η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε στο σύνολό τους και τις έξι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει: Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (131/2016), Antenna TV A.E.  (146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega (148/2016). εναντίον του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Μόνο που αυτή τη φορά στην απόφαση περιλαμβάνονται και αναλυτικές επισημάνσεις. Το ΣτΕ ξεκαθαρίζει αυτή τη φορά ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα η δημοπρασία για τις άδειες…

Όπως σημειώνεται η χορήγηση αδειών «με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών» είναι επιβεβλημένη  και υπάρχει ανάγκη «άμεσης νομοθετικής παρέμβασης»  καθώς από τις 31/12/2015 έχει λήξει η «πολλάκις παραταθείσα» σχετική προθεσμία.

Η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της καθώς, όπως επισημαίνεται με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».

Υπάρχουν όμως και άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από το ΣτΕ καθώς στο σκεπτικό του τονίζεται η αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην ώρα μας από τον 1989 (τον Νοέμβριο εκείνης της χρoνιάς είχε πρωτοεκπέμψει το Mega) καθώς και ότι ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως έπειτα από εννέα μήνες.

«Εκτοτε, δε, ως προς τους τελευταίους ως άνω τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε δεν υπήρχε, για μακρά χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, είτε επιχειρείτο (...) η "νομιμοποίηση" της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (...) επ' αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ».

Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…


Πηγή: efsyn.gr