Ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ για τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας - Ειδήσεις Pancreta

Σαν αύριο, 28 Ιουλίου του 1975, άρχιζε η δίκη των πρωταιτίων της χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. 

Πρώτος μάρτυρας, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ο οποίος κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος (21/4/1967) ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Η δίκη θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Με αφορμή αυτό, το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανάρτησε ένα ντοκουμέντο εκείνης της εποχής. Πρόκειται για το σχεδόν 10λεπτο ρεπορτάζ του Δημήτρη Ρίζου σχετικά με την πρώτη ημέρα της δίκης, όπως καλύφθηκε και αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση του τότε ΕΙΡΤ.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει το γεγονός της έναρξης της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, που διεξάγεται στις φυλακές του Κορυδαλλού, σε ειδικό χώρο που έχει στηθεί το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Το χαρακτηρίζει ελληνική «Δίκη της Νυρεμβέργης» ενώ μεταδίδονται εικόνες από τη δίκη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εφέτης Ιωάννης Ντεγιάννης εκφωνεί τα ονόματα των κατηγορουμένων και εκείνοι δηλώνουν στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Παρουσιάζονται (με σειρά εκφώνησης από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου) οι: ταξίαρχος ε. α. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ταξίαρχος ε. α. Νικόλαος Μακαρέζος, ταξίαρχος ε. α. Στυλιανός Παττακός, αντισυνταγματάρχης ε. α. Δημήτριος Ιωαννίδης και ταξίαρχος ε. α. Ιωάννης Λαδάς. Ο εισαγγελέας απαγγέλλει την κατηγορία: στάση στρατιωτικών και εσχάτη προδοσία. 

Οι κατηγορούμενοι (με σειρά εκφώνησης από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου) Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος, Στυλιανός Παττακός, Γρηγόριος Σπαντιδάκης,  Γεώργιος Ζωϊτάκης, Οδυσσέας Αγγελής, Δημήτριος Ιωαννίδης και Ιωάννης Λαδάς δεν αποδέχονται την πράξη για την οποία κατηγορούνται. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι: Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Νικόλαος Μακαρέζος, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Στυλιανός Παττακός. 

Στο ακροατήριο διακρίνονται ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεώργιος Μαύρος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου ενώ το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και πλάνα από τη λήξη της πρώτης ημέρας της δίκης.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ζητήθηκε να παρασταθεί Πολιτική Αγωγή, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, και ότι γίνεται διακοπή της Δίκης για τις 30/07/1975 προκειμένου να μελετήσει ο συνήγορος υπεράσπισης τη δικογραφία. Ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας αναφέρεται ο κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος πρωθυπουργός της χώρας Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Περιλαμβάνονται τέλος πλάνα από τους εξωτερικούς χώρους των φυλακών Κορυδαλλού.

Ολόκληρο το ψηφιοποιημένο ρεπορτάζ ΕΔΩ.


Πηγή: efsyn.gr