Πρόταση νόμου 12 Βρετανών βουλευτών για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα - Ειδήσεις Pancreta

Μια διακομματική ομάδα αποτελούμενη από 12 Βρετανούς βουλευτές κατέθεσε πρόταση νόμου στη βουλή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Στελέχη της επιτροπής αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί διπλωματικό ατού στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η υπόθεση των Ελγίνειων, ως γνωστόν, έχει αποτελέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό πηγή έντασης μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου, από τη μία πλευρά, και από την άλλη της Ελλάδας και των διεθνών υποστηρικτών της επιστροφής των γλυπτών.

Η πρόταση νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών θα παρουσιαστεί στην επέτειο των 200 ετών από την αρπαγή τους από την Ελλάδα από τον βουλευτή Μαρκ Ουίλιαμς, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν βουλευτές από τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς και άλλα κόμματα.

Ο κ. Ουίλιαμς δήλωσε «Αυτά τα εκπληκτικά έργα αποκόπηκαν εσφαλμένα από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το κοινοβούλιο αυτό που συνέβη πριν από 200 χρόνια. Το 1816 το κοινοβούλιο επικύρωσε την παράνομη απόκτηση των εντυπωσιακών και σημαντικών γλυπτών από την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια γενναιόδωρη πράξη και να επανορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών».


Πηγή: efsyn.gr