Χιλιάδες βιαστές στην Τουρκία παντρεύονται τα θύματά τους για να γλιτώσουν τη φυλακή - Ειδήσεις Pancreta

Χιλιάδες βιαστές και άνδρες που κακοποιούν γυναίκες στην Τουρκία, γλιτώνουν τη φυλακή με το να παντρεύονται τα θύματά τους, προειδοποιούν αξιωματούχοι από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο Μουσταφά Ντεμιρντάγκ, ο επικεφαλής του τμήματος του Ανώτατου Εφετείου που επιβλέπει τα σεξουαλικά εγκλήματα στην Τουρκία, ανέφερε ότι περίπου 3.000 τέτοιοι γάμοι έχουν καταχωριστεί επίσημα, σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Μιλλιέτ.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή που σχηματίστηκε για τη διερεύνηση και την πρόληψη σεξουαλικών εγκλημάτων, ο κ Ντεμιρντάγκ αναφέρθηκε σε αρκετές από τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν, οι οποίες είπε, βρέθηκαν να επηρεάζουν ενήλικες και παιδιά από την ηλικία των πέντε.

Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ένα κορίτσι είχε απαχθεί και βιαστεί από τρία άτομα, αλλά όταν ένας από τους άνδρες την παντρεύτηκε, οι ποινές για τους τρεις βιαστές ήρθησαν.

«Αυτό το είδος του γάμου δεν είναι αποδεκτό», είπε ο κ Ντεμιρντάγκ, «Είναι σκληρό να αναγκάζεις κάποια να παντρευτεί ένα πρόσωπο που δεν θέλει και να το αναγκάζεις να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της μαζί του.»

Σύμφωνα με το τμήμα, οι δράστες παρόμοιων εγκλημάτων μπορούν να λάβουν ποινές καταδίκης 16 ετών και οκτώ μηνών στη φυλακή.

Υπήρξαν περιστατικά, όμως, που αυτή η καταδίκη δεν ήταν κατ ‘ανάγκην «δίκαιη», ο επικεφαλής του τμήματος πρόσθεσε.

Ως παράδειγμα, μίλησε για την περίπτωση ενός 15χρονου κοριτσιού που ήταν ερωτευμένο με ένα αγόρι στη γειτονιά της. «Κάλεσε το αγόρι στο τηλέφωνο εκείνο το βράδυ και είπε ότι θα αυτοκτονήσει αν δεν είχε έρθει να την κλέψει,» είπε ο κ Ντεμιρντάγκ, «Τότε το αγόρι την έκλεψε».

«Στη συνέχεια αυτοί παντρεύτηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα της γειτονιάς. Όταν η υπόθεση ήρθε σε μας, ήταν ήδη παντρεμένοι επίσημα και είχαν τρία παιδιά. Πριν από το νέο νόμο, αυτό το αγόρι θα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες [στη φυλακή]. «

Συνέχισε: «Τώρα είναι 16 χρόνια και οκτώ μήνες. Μπορώ να βρω αυτό δίκαιο; Όχι δεν το κάνω. Αλλά εγώ δεν είμαι ο εκτελεστής του νόμου. «

Δεν ταιριάζουν όλες οι περιπτώσεις στο ίδιο μοτίβο. Ωστόσο, δεν κάνουμε κατηγοριοποιήσεις μεταξύ τους. «

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία απέτυχε να προστατεύσει ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η Τουρκία θέσπισε εσωτερική νομοθεσία για τη βία το 2012.

Πέρυσι, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και απόπειρα βιασμού της 20χρονης φοιτήτριας Özgecan Aslan. Η υπόθεση οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις για το θέμα της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία.


Πηγή: hitandrun.gr