Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Χιλής, το οποίο επικαλείται η ισπανική El Pais, «αποδεικνύεται απολύτως πιθανό ότι υπήρξε παρέμβαση τρίτων» και ότι ο Νερούντα δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Τώρα, η κυβέρνηση της Χιλής παραδέχεται ότι ο Νερούντα ίσως δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, μία μόλις ημέρα πριν φύγει για το εξωτερικό, ως αυτοεξόριστος.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς στη σορό του βρέθηκε ύποπτος μικροοργανισμός και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, αυτήν τη φορά εξετάστηκαν παράμετροι που δεν είχαν περάσει από έλεγχο παλαιότερα. 

Επίσης, από την ιατρική καρτέλα του ασθενούς, όπου έχουν εγγραφεί όλες οι ιατρικές διαδικασίες, διαπιστώθηκε ότι, μόλις εξίμιση ώρες πριν από τον θάνατό του, του έγινε μια ένεση ή τον υποχρέωσαν να καταπιεί κάτι, το οποίο επιτάχυνε το μοιραίο γεγονός.

Παρότι η επίσημη εκδοχή για τον θάνατο του Νερούντα ήταν ότι, πέθανε από καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο είχε προσβληθεί μερικά χρόνια πριν, η επικρατούσα αντίληψη ήταν -ήδη από αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1990, στη Χιλή- ότι ο ποιητής δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ.

Τώρα, η κυβέρνηση της Χιλής παραδέχεται ότι ο 69χρονος Νερούντα ίσως δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, μία μόλις ημέρα πριν φύγει για το εξωτερικό, ως αυτοεξόριστος.

Ωστόσο, η οικογένειά του δεν πίστεψε ποτέ την εκδοχή του καρκίνου, καθώς ο ποιητής, αν και γνωστός για τα ερωτικά ποιήματα του, υπήρξε αριστερός, φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε και πολέμιος του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 1973.

Πρόθεσή του ήταν να βγει από τη χώρα, όπου θα έκανε εκστρατεία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος.

Ημερομηνία του ταξιδιού για το Μεξικό είχε οριστεί η 24η Σεπτεμβρίου 1973, αλλά δεν έφυγε ποτέ.

Πέθανε μία μόλις ημέρα νωρίτερα -23 Σεπτεμβρίου- στο νοσοκομείο της Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο, όπου εισήχθη εσπευσμένα.

To 2011 η Χιλή είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση με την εξή ανακοίνωση: «Την έναρξη έρευνας για τον θάνατο του σπουδαίου χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα,, το 1973, αποφάσισε χθες η Δικαιοσύνη της λατινοαμερικανικής χώρας στον απόηχο μαρτυριών που δημιουργούν αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του από καρκίνο και κάνουν λόγο για δολοφονία από πράκτορες του καθεστώτος Πινοσέτ». 


Πηγή: tvxs.gr