Ισπανία: Νίκη Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία, τρίτοι οι Podemos - Ειδήσεις Pancreta

Μπροστά σε ένα νέο μετεκλογικό θρίλερ βρίσκεται η Ισπανία. Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, πρώτο είναι το Λαϊκό Κόμμα με ενισχυμένα ποσοστά, εν προκειμένω 14 έδρες περισσότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου -αλλά χωρίς αυτοδυναμία- και δεύτεροι οι Σοσιαλιστές. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και με καταμετρημένο το 95% των εκλογέων το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 22,79% και 85 έδρες, οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 12,94% και 32 έδρες.

Η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η εκλογική βραδιά κλείνει με ανατροπή των αποτελεσμάτων των exit poll. Παρότι η δημοσκόπηση κάλπης έδινε τη δεύτερη θέση στην Unidos Podemos, τελικά με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει τρίτο κόμμα με δεύτερο τους Σοσιαλδημοκράτες (PSOE).

Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες, επί συνόλου 350.

Η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος - η εκλογική του δύναμη ενισχύθηκε κατά 4,2%- μοιάζει να οφείλεται στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος έθεσε ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών.

Πράγματι, το κεντροδεξιό αυτό κόμμα παραμένει στην τέταρτη θέση, αλλά μακράν επίσης από τα προηγούμενα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας μόνο 32 έδρες. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα καταβυθίζεται επίσης κι η φιλοδοξία του ηγέτη του Άλμπερτ Ριβέρα να καταστήσει το κόμμα ρυθμιστή των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων.

Unidos Podemos: Η ανατροπή

Τα αποτελέσματα έφεραν μία ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών ( PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos.

Μόνο που η ανατροπή τούτη αναφερόταν στην διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της στήριξης μίας κυβέρνησης των Podemos, ή την εξαφάνισή τους απότον εκλογικό χάρτη.

Οι Σοσιαλιστές έχασαν 5 έδρες και από 90 έπεσαν στις 85.

Η συμμαχία Podemos - Ενωμένης Αριστεράς, Unidos Podemos, έχει ακριβώς τις ίδιες έδρες, 71.

Τις έδρες τους να μειώνονται είδαν και Ciudadanos, από 40 το 2015, σε 32 το 2016.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους από την πλατεία της Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα», αλλά ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και προτρέπει όλους να παραμένουν το τέλος αυτής της μακράς νύκτας.

Τα exit poll που είχε δώσει με το κλείσιμο της κάλπης η κρατική ισπανική τηλεόραση είχαν ως εξής:

• Λαϊκό Κόμμα (PP): 117-121 έδρες (28,48%)
• Unidos Podemos (Podemos με Ενωμένη Αριστερά): 91-95 έδρες (25,61%)
• Σοσιαλιστές (PSOE): 81-85 έδρες (21,98%)
• Πολίτες (Ciudadanos): 26-30 έδρες (11,78%)


Πηγή: tvxs.gr