Κρίσιμες κάλπες για 36 εκατομμύρια Ισπανούς ψηφοφόρους - Ειδήσεις Pancreta

Στη σκιά του Brexit και ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για την «επόμενη μέρα» της Ισπανίας, 36 εκατ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από τις 10 το πρωί και έως τις 9 το βράδυ, προκειμένου να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, δεύτερη τη συμμαχία των Podemos και Izquierda Unida (Unidos Podemos) και τρίτο κόμμα τους Σοσιαλιστές.

Η συμμαχία των Podemos αναμένεται να βγει ενισχυμένη σε σχέση με τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου του 2015, οπότε είχε κερδίσει 71 έδρες από τις 350 της βουλής. Τώρα, όλα δείχνουν ότι θα κατακτήσει 84 -95 έδρες, με ποσοστό μεταξύ 24,6% έως 26% σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν οι El Pais, El Mundo και ABC.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές του Δεκεμβρίου με 90 βουλευτές, δεν αναμένεται να λάβουν πάνω από 20-21,4% των ψήφων και 78-85 έδρες.Το δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κερδίζει στις δημοσκοπήσεις από 20-30,5% των ψήφων και 113 - 129 έδρες. Ωστόσο, ο Ραχόι θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους για να διατηρήσει την εξουσία, εκτός και αν συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι Σοσιαλιστές, όμως, αρνούνται τη συγκυβέρνηση γιατί πιστεύουν ότι θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους που είναι αντίθετοι με τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε ο Μαριάνο Ραχόι. Αλλά δεν θέλουν ούτε συγκυβέρνηση με τους Unidos Podemos, γιατί θα έπαυαν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αριστερά και αυτό θα ευνοούσε την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όσο για τους φιλελεύθερους κεντρώους Ciudadanos (Πολίτες) αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 1, και να έχουν 41 βουλευτές

Τηλεφωνική επικοινωνία Ιγκλέσιας με Τσίπρα

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Podemos και Ενωμένης Αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζήτησε εκ νέου τη συνεργασία των Σοσιαλιστών και τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης της Ε.Ε.

«Η Ευρώπη της Γερμανίας, η Ευρώπη των κοινωνικών περικοπών, η Ευρώπη που ταπεινώνει πρόσφυγες και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν λειτουργεί και δεν γοητεύει», τόνισε σε μια από τις προεκλογικές του ομιλίες ο Π. Ιγκλέσιας.

Από την Αθήνα και το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής των Podemos την Παρασκευή.

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πάμπλο. Του θύμισα την παρουσία του στην προεκλογική μας συγκέντρωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σύνταγμα, όταν μας είχε πει: “κρατήστε γερά, όσο μπορείτε, ερχόμαστε”. Του απάντησα: “Εμείς κρατήσαμε. Είμαστε όρθιοι. Σας περιμένουμε”» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για ανεύθυνη δεξιά που απειλεί το ευρωπαϊκό όραμα έκανε λόγο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ενώ ο επικεφαλής των Ciudadanos δηλώνει έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς, όμως, να αποκαλύπτει με ποιους από τους υποψήφιους αντιπάλους του.


Πηγή: koutipandoras.gr