Το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ έφερε παραίτηση Κάμερον - Ειδήσεις Pancreta

Πορεία για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν οι Βρετανοί ψηφοφόρι, καθώς το Brexit συγκέντρωσε ποσοστά 51,9%  έναντι 48,1% του Bremain. 

Για ακόμη μια φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδειχαν μεταστροφή των Βρετανών προς την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος έδιναν προβάδισμα στο Bremain από τέσσερις έως και δέκα μονάδες.

Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον

Λίγο μετά τις 10 (ώρα Ελλάδας) ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

«Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

  • Πάνω από 33 εκατ. άνθρωποι εξέφρασαν την άποψή τους. Πρέπει να είμαστε περήφανοι ότι στη χώρα μας εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους.
  • Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ τής αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επιθυμία του θα πρέπει να γίνει σεβαστή.
  • Σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την επιλογή της Βρετανίας, η οποία πρέπει να εισακουστεί.
  • Η οικονομία της Βρετανίας παραμένει ισχυρή. Δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής του λαού.
  • Πρέπει τώρα να διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. από κοινού με την Ιρλανδία και τη Σκωτία.
  • Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα πρωθυπουργός αυτής της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.
  • Έδωσα τη μάχη μου στο δημοψήφισμα με τον μόνο τρόπο που ήξερα: με το πάθος μου και την ψυχή μου.
  • Ήμουν ξεκάθαρος για την επιλογή μου αλλά ο βρετανικός λαός έκανε μια διαφορετική επιλογή.
  • Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο σωστός καπετάνιος. Αλλά δεν υπάρχει η ανάγκη να ορίσουμε χρονοδιαγράμματα. Νέα ηγεσία από τον Οκτώβριο.
  • Ο νέος πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
  • Όσοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά, σε αυτή που έχασε, θα πρέπει να εργαστούν ώστε να γίνει σεβαστή η επιλογή των υπολοίπων.

«Η ΕΕ πεθαίνει»

Στον αντίποδα ο θριαμβευτής του δημοψηφίσματος, Νάιτζελ Φάρατζ, φρόντισε εκ νέου να επιδοθεί σε ένα αντιευρωπαϊκό παραλήρημα δηλώνοντας ότι «Η ΕΕ πεθαίνει».

Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια Brexit κυβέρνηση, σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ.

«Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει, σημείωσε.

(AP Photo/Matt Dunham)

«Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Φάρατζ, μόλις άρχισε να διαφαίνεται η νίκη του Brexit προέβη σε επίσημες δηλώσεις κάνοντας λόγο για «Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας».

Βλέποντας το Brexit να αποκτά σαφές προβάδισμα ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».

Αναλυτικά:

Ας ξεφορτωθούμε τη σημαία, τον ύμνο, τις Βρυξέλλες και όλα αυτά που έχουν πάει στραβά
Ας μείνει στην Ιστορία μας η 23η Ιουνίου ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας μας
Παλέψαμε κατά των πολυεθνικών, των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, των μεγάλων πολιτικών (παιχνιδιών), των ψεμάτων, της διαφθοράς και της εξαπάτησης.
Και σήμερα η τιμιότητα, η ευπρέπεια και η πίστη στο έθνος νομίζω ότι θα νικήσουν.

Πικρός καφές στις Βρυξέλλες 

Ξενύχτι και για την Κομισιόν, καθώς τα φώτα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμειναν ανοιχτά όλη τη νύχτα, ενώ νωρίς το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Σε αυτή θα παραστούν οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε.

Σαμπάνιες και χαμόγελα στο στρατόπεδο του Brexit | (Stefan Rousseau/PA via AP

Τι θα κάνει τώρα η Σκωτία;

Τα βλέμματα στρέφονται και στις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν τη Μεγάλη Βρετανία. Η Σκοτία ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, οπότε, ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για δημοψήφισμα για αποχώρηση από τη Μ. Βρετανία.

Σε συνέντευξή της στον Guardian στις αρχές της εβδομάδας η ηγέτις της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζεον καθόρισε τα επόμενα βήματα:

«Εάν κερδίσει η ψήφος στην έξοδο... τότε θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα πολύ γρήγορα για να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη δική μας φωνή και στις σχέσεις μας με τη βρετανική κυβέρνηση και με την Ευρώπη.

»Αλλά και το μανιφέστο μας είναι πολύ σαφές ότι η Βουλή της Σκοτίας θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα άλλο δημοψήφισμα.

»Ακόμα και εάν δεν πάρουμε άμεσα την απόφαση... θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα αφήνει ανοιχτό αυτό ενδεχόμενο. Χρειάζεται χρόνος για να νομοθετήσει κανείς ένα δημοψήφισμα.

»Επομένως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό για τη Σκωτία για να προστατεύσουμε τη θέση μας». ​

Έξω έπεσαν για ακόμη μια φορά οι δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες μετρήσεις έδιναν προβάδισμα 4-7% στο Bremain | (Danny Lawson/PA via AP)

Ζητάει δημοψήφισμα και το Σιν Φέιν

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εγείρουν ερωτήματα και για το μέλλον της Β. Ιρλανδίας μέσα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Σιν Φέιν ήδη ανακοίνωσε πως από τη στιγμή που η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες για να ψηφίσει ο λαός αποχώρηση ή παραμονή στη Μ. Βρετανία.

Αναλυτικά: Η βρετανική κυβέρνηση απεμπόλησε οποιαδήποτε εντολή να εκπροσωπεί τα οικονομική ή πολιτικά συμφέροντα του λαού τις Βορείου Ιρλανδίας.

Πτώση πάνω από 8% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Πτώση 7,4% με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου στη Βρετανία, όταν το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσίασε πτώση 10% με το που άνοιξε.

Καταβαραθρώνονται οι μετοχές των τραπεζών.

Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Deutsche Bank,Τζον Κράιαν, διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος.

Σοκ στις ασιατικές αγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ασιατικές αγορές άνοιξαν σε... κατάσταση σοκ με όλους τους δείκτες να κινούνται πτωτικά.

Σε ελεύθερη πτώση και η στερλίνα, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις νωρίς ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κραχ στο χρηματιστήριο.

(AP Photo/Kin Cheung)

Πηγή: efsyn.gr