Ανεξέλεγκτη η χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κύπρου - Ειδήσεις Pancreta

Η χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου για τρίτη συνεχή μέρα στην περιοχή της Σολέας και υπολογίζεται ότι έχει, μέχρι στιγμής, αποτεφρώσει 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Ηδη μετράμε δυο νεκρούς, τρεις τραυματίες από τους οποίους ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι υλικές ζημιές και η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστες.

Η κατάσταση παραμένει δραματική αφού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πτητικών και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, τα μέτωπα της πυρκαγιάς αναζωπυρώνονται λόγω του ανέμου αλλά και των πολύ ψηλών θερμοκρασιών (άνω των 40 βαθμών) που επικρατούν στην Κύπρο. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια.  

Στο μεταξύ, έφθασαν αργά το απόγευμα, τα τέσσερα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία για να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης. Από πλευράς Γαλλίας, αποστέλλονται δύο πυροσβεστικά και ένα υποστηρικτικό αεροσκάφος και από πλευράς Ιταλίας ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν επίσης η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με πτητικά και άλλα μέσα.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο AP Photo/Philippos Christou

Πολυεθνική δύναμη πυρόσβεσης

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερα από 60 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν περισσότερα από τριακόσια πενήντα άτομα. Επιχειρούν επίσης τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, δύο κανατέρ, δύο σούπερ πούμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θλίψη για την απώλεια ζωών και την οικολογική καταστροφή που συντελείται. Ανέφερε ότι κατά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι της πυρκαγιάς και ειδικά η βοήθεια προς τους κατοίκους και τις οικογένειες των θυμάτων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την ίδια ώρα θερμά όλους όσοι προσπαθούν με κίνδυνο της ζωής τους να αντιμετωπίσουν την τεράστια πυρκαγιά. Χαρακτήρισε παράλληλα συγκινητική την βοήθεια από απλούς πολίτες.

Εκπρόσωπος: Πολύ χειρότερη η κατάσταση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνόδευσε το πρωί τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην περιοχή, δήλωσε ότι η εικόνα για την κατάσταση, δεν είχε καμιά σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού είναι πολύ χειρότερη. Αυτή τη στιγμή, τόνισε, προέχει να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και να μην υπάρξουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφτηκε όλες τις περιοχές, προσθέτοντας ότι εφαρμόζονται πολύ συγκεκριμένα σχέδια από την πυροσβεστική υπηρεσία και το τμήμα δασών και υπάρχει επίσης συντονισμός με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις βρετανικές βάσεις. Η εξέλιξη των πραγμάτων, είπε, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις καιρικές συνθήκες, τη βλάστηση και τη μορφολογία του εδάφους. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη: ότι στις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά, μπορεί να υπάρχει υλικό, από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.

Τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου εξέφρασε μέσω twitter ο Αλέξης Τσίπρας:

Συμπαράσταση και από τον ΟΗΕ

Στο πλευρό της Κύπρου και του λαού της, είναι τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει σε ανακοίνωση ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Εκφράζει παράλληλα συλλυπητήρια για τον χαμό ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές, σημειώνοντας πως οι σκέψεις του είναι με τους πληγέντες. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνάντησης και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε πλήρη κατανόηση για την παράκληση αυτή. Ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι παρακολουθεί συγκλονισμένος τα γεγονότα.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών, σημειώνεται, θα γίνει στις 23 Ιουνίου στις 10 το πρωί.


Πηγή: efsyn.gr