Συνέντευξη των Xylouris White για το pancreta.gr - Ειδήσεις Pancreta

Η συνέντευξη έγινε σε μία πολύ όμορφη ταβέρνα, λίγο έξω απο το Ηράκλειο. Εκεί κάτω απο τη δροσιά των πλατανιών σε ένα πολύ φιλικό κλίμα ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον σπουδαίο μουσικό της κρητικής παράδοσης Ψαρογιώργη (Γιώργος Ξυλούρης) και τον διεθνoύς φήμης πρωτοπόρο ντράμερ απο την Αυστραλία Jim White. Η αμηχανία διήρκησε μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια απολαύσαμε την κουβέντα...

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος φάγαμε, ήπιαμε, κουβεντιάσαμε off the record και επιβεβαιώσαμε οτι είχαμε να κάνουμε με δύο ευγενικούς και υπέροχους ανθρώπους!

Γιώργο, πως νιώθεις που έρχεστε πρώτη φορά σαν Xylouris White στην Κρήτη, για να μας παρουσιάσετε τη μουσική σας;

Ξέρεις, τα συναισθήματα είναι διάχυτα, έχω μια ένταση και μια υπερηφάνια που έχω την ευκαιρία να φέρω τον Jim εδώ μαζί μας και παράλληλα έχω μια αγωνία να πάνε όλα καλά. Αυτό συγχρόνως βέβαια μου δίνει και ενέργεια να ανασύρω πράγματα και ιδέες, γιατί φυσικά ο τόπος είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης. Πάμε συνέχεια βόλτες εδώ τριγύρω στα χωριά με τον Jim και γεμίζουμε ενέργεια.

Αλήθεια, πως προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Jim: Κοίτα, γνωριζόμαστε περίπου 25 χρόνια και εγώ προσωπικά άκουγα πολλή κρητική μουσική. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ψαραντώνη και της μουσικής του, μάλιστα είχα παίξει και μία φορά μαζί του στην Αυστραλία, οπότε πριν περίπου 4 χρόνια αποφασίσαμε να παίξουμε μαζί.
Ψαρογιώργης: Είχαμε παίξει βέβαια και πιο πριν κάποιες φορές. Είχα αρχικά πάιξει σαν καλεσμένος με το σχήμα του Jim τους Dirty Three και εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια ανταλλάσαμε μουσικές. Πήγαινα εγώ να δω τους Dirty Three, ερχόταν ο Jim να δεί τους Xylouris Ensemble και έτσι η όλη κατάσταση ήρθε εντελώς φυσικά.
Κάποια φορά που ήρθε εδώ ο Jim να μας επισκεφτεί, μπήκαμε στο studio και καθώς παίζαμε καταλάβαμε πως έχουμε πολλά πράγματα να πούμε μαζί. Έτσι γεννήθηκαν οι Xylouris White.

Εσύ Γιώργο έχεις συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών μέσα και έξω απο την κρητική παράδοση. Πιστεύεις είναι αυτός ένας τρόπος να κρατήσουμε ζωντανή τη μουσική μας κληρονομιά;

Σίγουρα είναι. Βέβαια τις πιο πολλές φορές οι συνεργασίες προκύπτουν απο τις παρέες. Απο τη φιλία και απο τη σχέση που συνάπτω με έναν άνθρωπο. Πολλές φορές αυτό καταλήγει σε συνεργασία και μπορώ να πω οτι σχεδόν όλες οι συνεργασίες μου έχουν ανοίξει το μουσικό μου πεδίο.
Βέβαια η Κρήτη είναι πάντα η βάση. Είναι σαν να έχω ένα περιβόλι -την Κρήτη- και μέσα του έχω φυτέψει πολλά και διαφορετικά δέντρα. Και για να γυρίσω σε αυτό που είπες, όντως οι συνεργασίες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε την παράδοση ζωντανή, γιατί έτσι δίνουμε την ευκαιρία στα πιο νέα παιδιά να την προσεγγίσουν και να την δουν απο μια οπτική γωνία που ενδεχομένως δεν θα την έβλεπαν αλλιώς. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει εδώ και πολλά χρόνια ο Ψαραντώνης, στον οποίο οφείλουμε πολλά κατα τη γνώμη μου γιατί έχει διευρύνει το φάσμα και την τεχνική της κρητικής μουσικής. Είναι για εμένα πρωτοπόρος και μεγάλη πηγή έμπνευσης.

Έπειτα απο τόσες συνεργασίες που έχετε και οι δύο, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Ψαρογιώργης: Πολλοί και διάφοροι. Απο διάφορα μουσικά είδη. Έχω ας πούμε στο μυαλό μου κάποιους δικούς μου ανθρώπους, άγνωστους εντελώς με τους οποίους θέλω να κάνω στο μέλλον κάποια συνεργασία. Είναι άνθρωποι που παίζεις μαζί τους και κάνεις καλή παρέα και σου δίνουν πολλά. Άνθρωποι που θαυμάζω.

Ποιά είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα να παίζει μουσική;

Jim: Θα το συμβούλευα να συνεχίζει πάντα την σκληρή δουλειά, να παίζει με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και να προσπαθεί να βρεί το δικό του ήχο. Καλό είναι να έχουμε επιρροές αλλά όχι να κοπιάρουμε. Πρέπει να έχεις τη δική σου προσωπική φωνή.
Ψαρογιώργης: Και να ακούει βέβαια πολύ καλά αυτούς με τους οποίους παίζει. Να δίνει χώρο και να ακούει, διότι η μουσική είναι συνεργασία.

Έχετε παίξει σε πάρα πολλούς χώρους. Απο μικρά μαγαζιά μέχρι μεγάλα φεστιβάλ. Που προτιμάτε να παίζετε τελικά;

Jim: Μου αρέσει εξίσου και στα δύο. Απο τη μία έχεις τα φεστιβάλ με τους τεράστιους χώρους και τις μεγάλες σκηνές που έχεις ανθρώπους να κουβαλήσουν και να στήσουν τον εξοπλισμό σου και απο την άλλη έχεις τα μικρά μαγαζιά που κουβαλάς και στήνεις μόνος σου, αλλά η ενέργεια του χώρου είναι διαφορετική. Είσαι κοντά με τον κόσμο, πράγμα το οποίο μου αρέσει πολύ. Έχουμε την οπτική επαφή με το κοινό και αυτό δίνει μεγάλη δυναμική στη μουσική. Στις μεγάλες σκηνές δεν έχεις οπτική επαφή αλλά πιάνεις τον παλμό με διαφορετικό τρόπο. Αναγκάζεσαι να μπεις μέσα με ότι έχεις. (σ.σ. Τα ακριβή του λόγια ήταν “You have to throw yourself into it!”)

Πότε κρίνετε ότι μια συναυλία σας ήταν επιτυχημένη;

Jim: Είναι κάτι που το ξέρεις μέσα σου. Κάποιες φορές το κοινό συμφωνεί, κάποιες όχι. Άλλα αν ξέρω μέσα μου ότι παίξαμε καλά μου αρκεί. (Εδώ ξεσπάνε σε γέλια και οι δύο ενώ ο Jim αστειεύεται οτι πολλές φορές διαφωνούν ακόμα και μεταξύ τους, για το αν έπαιξαν καλά ή όχι!)
Ψαρογιώργης: Γενικά προτιμάμε να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Να αισθανόμαστε και οι δύο οτι παίξαμε καλά και παράλληλα να το διασκεδάσει και ο κόσμος και να περάσει καλά.
Jim: Ναι τότε συμβαίνει κάτι μαγικό.

Τι μουσική ακούτε αυτό τον καιρό;

Jim: Εγώ τελευταία ακούω πολλή country μουσική, επίσης ο Γιώργος μου δίνει πολλή κρητική μουσική που μου αρέσει πολύ και φυσικά ακούω αρκετά Ψαραντώνη.
Ψαρογιώργης: Εγώ τον τελευταίο καιρό ακούω κάποιους δίσκους που μου έδωσε ο Jim, της Alice Coltrane της γυναίκας του John Coltrane. Καταπληκτική μουσική. Ακούω επίσης Χαρίλαο Πιπεράκη έναν μεγάλο μουσικό που έζησε στη Νέα Υόρκη, στην Αμερική και έχει ηχογραφήσεις απο τη δεκαετία του 1920 με διάφορους σπουδαίους μουσικούς της σκηνής εκεί.
Επίσης και οι δύο ακούμε ηπειρώτικη μουσική, μας αρέσει πολύ.
Jim: Και ποντιακά!
Ψαρογιώργης: Βέβαια όταν είμαστε στην Αμερική και κάνουμε περιοδείες ακούμε όντως πολλή country, καθώς ταιριάζει και με το τοπίο εκεί. (Γέλια και απο τους δύο.)

Και για να τελειώσουμε αυτή την όμορφη κουβέντα, πείτε μου ποιά είναι τα επόμενα σχέδια των Xylouris White;

Jim: Καταρχήν παίζουμε αύριο το βράδυ, εδώ στο Ηράκλειο και στις 23 του μήνα στην Αθήνα. Επίσης τον Οκτώβριο θα βγεί το νέο μας album για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι.

Σας ευχαριστούμε πολύ, ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή που είχαμε αυτή τη συζήτηση. Τα λέμε ξανά αύριο που θα σας απολαύσουμε επι σκηνής!

 

Συνέντευξη: Ηλίας Σεκέρης
Φωτογραφίες: Ανθή Παπακωνσταντίνου
Για το pancreta.gr, με την πολύτιμη βοήθεια του Χαράλαμπου Τσαγκατάκη.

Θυμίζουμε ότι οι XYLOURIS WHITE θα εμφανιστούν αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30, στο θέατρο Τεχνόπολις στην Αμμουδάρα.Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30. Website: http://www.xylouriswhite.com/
Περισσότερες πληροφορίες θα βρέιτε εδώ.


Πηγή: pancreta.gr